Θεσσαλονίκη : Αλλαγή μοντέλου για την ανάκαμψη του πρωτογενή τομέα ζητούν γεωπόνοι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Θεσσαλονίκη : Αλλαγή μοντέλου για την ανάκαμψη του πρωτογενή τομέα ζητούν γεωπόνοι

Τις κοινές προτάσεις τους με τίτλο : «Ύπαιθρος 2020» παρουσίασαν εκπρόσωποι γεωτεχνικών, γεωπόνων και Nέων Aγροτών για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα, στη χώρα μας, σε κοινή συνέντευξη τύπου στο περιφερειακό παράρτημα Κ. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ .

Όπως επεσήμαναν, η Ελλάδα, από «ελαφρώς πλεονασματική στο ισοζύγιο αγροτικών συναλλαγών, το 1981, μετατράπηκε σε μια χώρα που εισάγει σήμερα τα 2/3 βασικών διατροφικών αγαθών, όπως των σιτηρών, των οσπρίων, του βοδινού κρέατος, κ.α.» και έχει «έλλειμμα αγροτικού ισοζυγίου 50%». Τόνισαν ότι απαιτείται αλλαγή μοντέλου για να ανακάμψει η παραγωγή και να εξασφαλιστεί η «εθνική διατροφική αυτάρκεια». Σημείωσαν ότι η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς τον Οκτώβριο «κλειδώνει» η νέα «ΚΑΠ» και θα εισρεύσουν κονδύλια για την αγροτική πολιτική, που «πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα απ' ότι στο παρελθόν».

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων και των Νέων Αγροτών υπογράμμισαν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, συρρίκνωσης του επιστημονικού προσωπικού του δημοσίου» σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει η δημιουργία «μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας δημοσίου συμφέροντος από το ΓΕΩΤΕΕ και την ΠΕΝΑ(Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), ή και άλλους συλλογικούς φορείς», με περιφερειακή διάρθρωση και χρηματοδότηση από σχετικά προγράμματα, η οποία θα προωθεί τις γεωργικές εφαρμογές και την τεχνογνωσία στον πρωτογενή τομέα.

«Αντί, οι γεωτεχνικοί και οι γεωπόνοι να βρίσκονται δίπλα στον αγρότη κατέληξαν διοικητικοί, να διαχειρίζονται επιδοτήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Να πάμε δίπλα στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο να προσφέρουμε τεχνογνωσία για την πραγματική παραγωγή» δήλωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος Κ. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ Αθανάσιος Σαρόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων πρότειναν επίσης την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας στα φυτοφάρμακα(για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο και η ρύπανση), την ίδρυση 13 γεωργικών σχολείων ανά περιφέρεια, τη δημιουργία «αγορών παραγωγών και όχι λαϊκών» για να φτάνει φθηνό προϊόν απευθείας στον καταναλωτή, την προώθηση συνεργατικών δράσεων καλλιέργειας (κοινή χρήση εργαλείων, υδάτινων πόρων, κ.α.), την ενθάρρυνση και ενίσχυση ελλειμματικών τομέων, ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, σύστημα ιχνηλασιμότητας στην κτηνοτροφία, κ.α.

«Χωρίς έρευνα είναι αδύνατον να πάμε μπροστά. Αλλά μιλάμε για εφαρμοσμένη πειραματική έρευνα, όχι μόνο θεωρητική. Θα καταλήξουμε σε «πυραμίδες», αν δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς και τι αποδίδουν πραγματικά, στο χωράφι, οι διάφορες νέες πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες» τόνισε ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την πώληση της αγροτικής τράπεζας και ζήτησαν τα δημιουργία ενός "χρηματοπιστωτικού εργαλείου αλληλέγγυας οικονομίας" για να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η αγροτική πολιτική.

«Να κατευθύνονται οι επιδοτήσεις στις υποδομές και όχι στα πρόσωπα, γιατί είναι άγνωστο πώς αξιοποιούνται» τόνισε ο πρόεδρος του γεωπονικού συλλόγου Μακεδονίας - Θράκης Γρηγόρης Νικολαΐδης.

Οι προτάσεις της ατζέντας «Ύπαιθρος 2020» και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή νέων πειραματικών μεθόδων καλλιέργειας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο των Νέων Αγροτών στις 6-9 του μηνός στο Ελατοχώρι Πιερίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ