Η Ιαπωνία πήρε το «Χρυσό Λιοντάρι» της Μπιενάλε-Το έργο αφιερωμένο στους πληγέντες από το τσουνάμι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Ιαπωνία πήρε το «Χρυσό Λιοντάρι» της Μπιενάλε-Το έργο αφιερωμένο στους πληγέντες από το τσουνάμι

Η Ιαπωνία κέρδισε το «Χρυσό Λιοντάρι» της 13ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας, στην οποία συμμετέχουν 55 χώρες απ' όλο τον κόσμο. Η βενετσιάνικη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, άνοιξε σήμερα τις πύλες της για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.

H συμμετοχή της Ιαπωνίας με το έργο «Home-for-All», ένα εφήμερο σπίτι για όλους τους επιζήσαντες από το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο του 2011, κέρδισε τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής. Ένα ψυχολογικά ευαίσθητο και ποιητικό έργο, σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Τόγιο Ίτο, που μιλά στην «καρδιά».

Πρόκειται για μια μικρή αιθέρια κατασκευή όπου συγκεντρώνονται όλοι όσοι έχασαν τα πάντα στη φυσική καταστροφή. Αυτό που τους απέμεινε «είναι η ανάγκη να μοιραστούν ενωμένοι την τραγική, κοινή τους ιστορία, σε ένα μικρό, ήρεμο χώρο, πίνοντας τσάι ή σάκε, προσπαθώντας να απαλύνουν το τραύμα της ολοκληρωτικής απώλειας και να συνεχίσουν τη ζωή τους», μας λέει ο Τόγιο Ίτο.

Και μιλώντας για το «Home-for All» θέτει το θεμελιώδες ερώτημα εάν είναι εφικτή η αρχιτεκτονική εδώ. Γιατί το σχέδιο ξεκίνησε με την έννοια του κατεπείγοντος αλλά διαμορφώθηκε σταδιακά με τη συμμετοχή των επιζησάντων, σε μια πόλη που σχεδόν σβήστηκε από το χάρτη, τη Ρικουζεντακάτα, στη νοτιοανατολική Ιαπωνία.

Ο Τόγιο Ίτο μαζί με τρεις νέους αρχιτέκτονες κι έναν φωτογράφο που κατάγεται από την περιοχή, βρέθηκαν εκεί αμέσως μετά το τσουνάμι και για ενάμιση χρόνο είχαν επαφές με τους κατοίκους. Προσπαθώντας να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, κατασκεύασαν το σπίτι για όλη την κοινότητα. «Η συνηθισμένη σχέση αρχιτέκτονα-πελάτη στην προκειμένη περίπτωση καταργείται και αρχιτέκτονας με κάτοικο γίνονται ένα, σχεδιάζοντας από κοινού αυτό το μικρό σπίτι που είναι για όλους», λέει ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας που μαζί με την ομάδα του, κέρδισαν το «Χρυσό Λιοντάρι» σε μια Μπιενάλε που εφέτος έχει θέμα το «Κοινό έδαφος».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ