Συρία: Ο Ολάντ διαβεβαιώνει πως θα στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Ο Ολάντ διαβεβαιώνει πως θα στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα πως η χώρα του «θα αποδεχθεί μία μεταβατική κυβέρνηση για τη νέα Συρία όταν αυτή σχηματισθεί», ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η χρήση χημικών όπλων από το σημερινό συριακό καθεστώς θα έδινε «νομιμοποίηση σε μια άμεση επέμβαση» της διεθνούς κοινότητας. Μιλώντας στην συνδιάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο που διοργανώθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ τόνισε πως «θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν η πολιτική μετάβαση» και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση «να συστήσει μία μεταβατική κυβέρνηση, οικουμενική και αντιπροσωπευτική, που θα μπορούσε να καταστεί η νόμιμη εκπρόσωπος της νέας Συρίας».

«Καλούμε τους Άραβες εταίρους μας να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα», τόνισε ο Ολάντ. «Το στοίχημα υπερβαίνει πλέον τη Συρία κι αφορά την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα του Λιβάνου», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ολάντ απηύθυνε μία σαφή προειδοποίηση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας «πως το εκφράζω με την σοβαρότητα που αρμόζει: θα παραμείνουμε μαζί με τους συμμάχους μας σε άκρα εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς, κάτι που για τη διεθνή κοινότητα θα αποτελούσε νομιμοποίηση για άμεση επέμβαση».

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε επίσης πως η χώρα του «εργάζεται» με τους εταίρους της για τη δημιουργία «ουδετέρων ζωνών» στη Συρία.

«Εργαζόμαστε» αναφορικά με την «πρωτοβουλία (δημιουργίας) ουδετέρων ζωνών που πρότεινε η Τουρκία» στα σύνορα με τη Συρία, «όμως το πράττουμε σε συνεργασία με τους πιο στενούς μας εταίρους», τόνισε ο Ολάντ, σχετικά με την ιδέα που πρόβαλε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να ανασχεθεί η δυσανάλογη ροή Σύρων προσφύγων εντός της χώρας του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ