Μετά από διαβουλεύσεις 18 ετών, η Ρωσία είναι πλέον το 156ο μέλος του ΠΟΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μετά από διαβουλεύσεις 18 ετών, η Ρωσία είναι πλέον το 156ο μέλος του ΠΟΕ

Η Ρωσική Ομοσπονδία κατέστη από σήμερα πλήρες μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) καθώς σύμφωνα με τα προβλεφθέντα έγινε, πλέον, η «πλήρης ενεργοποίηση» μιας τον Δεκέμβριο του '11 καταρτισθείσας συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαβουλεύσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ του ΠΟΕ και της Μόσχας διήρκεσαν 18 ολόκληρα έτη.

Η Ρωσία είναι η τελευταία σημαντική διεθνώς οικονομία που δεν ήταν ενταγμένη στον ΠΟΕ. Τώρα πλέον είναι το 156ο κατά σειράν μέλος του.

«Μακρύ ταξίδι» χαρακτήρισε την ενταξιακή πορεία της Ρωσίας με προορισμό τον ΠΟΕ ο γενικός διευθυντής του Πασκάλ Λαμί.

Σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τη συμφωνία ένταξης, η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει --μειώνοντας το στο επίπεδο 7,8%-- το σύστημα δασμών πολλών εισαγομένων υπηρεσιών και προϊόντων στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου, η οποία κατ'αρχήν συμφωνήθηκε να είναι ή διετής ή τριετής.

'Όμως για μια «σειρά» ευαίσθητων προϊόντων-υπηρεσιών η ίδια περίοδος συμφωνήθηκε να είναι ή πενταετής, ή επταετής, κατά περίπτωση.

Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα εξασφαλίζει μειωμένη στήριξη για τον γεωργικό εξοπλισμό, για τα ναυπηγεία της και την αεροναυπηγική της βιομηχανία: Ρητά προβλέπεται στην ίδια συμφωνία ένταξης στον ΠΟΕ η κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στους συγκεκριμένους τρεις κλάδους, επιτρεπομένης, μόνον, της ενίσχυσης κατ'αυτόν τον τρόπο ατομικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα τίθεται ο στόχος οι κρατικές επιδοτήσεις για τη γεωργία να μην υπερβούν τα 4,4 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ το 2018 από 9 δισεκ. δολάρια το τρέχον χρονικό διάστημα.

Απελευθερώνονται συγχρόνως οι ρωσικές εξαγωγές μετάλλων προς την ΕΕ, όσον αφορά τις έως τώρα ποσοστώσεις, ενώ την ίδια ώρα πρακτικά θα τριπλασιαστούν, ως προς τις σημερινές επιδόσεις τους, οι εξαγωγές προς ΕΕ ρωσικής ελάτης και πεύκου.

Αντίθετα, δεν προβλέπεται μεταβολή των δασμών των εξαγομένων προς ΕΕ φυσικού αερίου και πετρελαίου Ρωσίας.

Οι κομμουνιστές βουλευτές στη ρωσική Δούμα εξέδωσαν πρόσφατα ανακοίνωση, με την οποία εναντιώνονται στην επελθούσα συμφωνία Ρωσίας και ΠΟΕ, τονίζοντας ότι «η αγορά μας θα πλημμυρίσει από φθηνά ξένα προϊόντα και ταυτοχρόνως θα οδηγηθούν σε διακοπή της λειτουργίας τους πολλές βιομηχανίες μας, που ήκμασαν τη σοβιετική εποχή».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ