Η Ουγκάντα αυθαιρετεί σε βάρος οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει το HRW - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Ουγκάντα αυθαιρετεί σε βάρος οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει το HRW

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα είναι, πλέον, αντιμέτωπες με πρακτικές εκφοβισμού από πλευράς της κυβέρνησης στην Καμπάλα, όπως κατήγγειλε σήμερα στη Νέα Υόρκη το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW).

«Η εντεινόμενη εχθρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης, καθιστά δυσχερές και ενίοτε ανέφικτο γι' αυτές τις κοινωνικές οργανώσεις να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους», επισήμανε το HRW.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοουέρι Μουσέβενι, για τον οποίο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2016 θα επιδιώξει να εκλεγεί για πέμπτη διαδοχική θητεία, κατηγόρησε τις οργανώσεις αυτές ότι «κάνουν δολιοφθορά στο κυβερνητικό έργο», και ότι «αντιπροσωπεύουν συμφέροντα ξένων κυβερνήσεων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Καμπάλα αντέκρουσε τις κατηγορίες, που διατύπωσε το Παρατηρητήριο.

Μολαταύτα, το HRW ανέφερε στην έκθεσή του ότι στην Ουγκάντα διαλύονται συναθροίσεις, απαιτείται συγγνώμη ή ανασκευή, για πεπραγμένα, διατυπώνονται από τους κυβερνητικούς (αξιωματούχους) απειλές και επιπλήξεις, ασκείται κακομεταχείριση ιδίως με τη μορφή της σωματικής βίας. Προστίθεται ότι τούτο ισχύει κατά μείζονα λόγο όταν οι εν λόγω οργανώσεις εμπλέκονται στον πετρελαϊκό τομέα, στη διακυβέρνηση, σε κτηματομεσιτικά θέματα, οπότε η κυβέρνηση του Μουσέβενι κάνει διαρκώς λόγο για «υπονόμευση των κυβερνητικών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ουγκάντα στην περιοχή της λίμνης Άλμπερτ έχουν βρεθεί πετρελαϊκά κοιτάσματα το 2006, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό--η Καμπάλα μιλά για 2,5 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Όμως, η εμπορική εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν 36 μήνες, προϊδεάζει στο Λονδίνο η Tullow Oil.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ