Νότια Αφρική: Ένοχα για «εσχάτη προδοσία» κρίθηκαν 20 μέλη ρατσιστικής ακροδεξιάς ομάδας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νότια Αφρική: Ένοχα για «εσχάτη προδοσία» κρίθηκαν 20 μέλη ρατσιστικής ακροδεξιάς ομάδας

Είκοσι μέλη μιας ρατσιστικής ακροδεξιάς ομάδας κρίθηκαν σήμερα ένοχα για «εσχάτη προδοσία» από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής για συνωμοσία που αποσκοπούσε στη δολοφονία του Νέλσον Μαντέλα και την εκδίωξη των μαύρων από τη χώρα.

Η δίκη των 20 ανδρών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόριας διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια και η ανάγνωση των ετυμηγοριών σχεδόν ένα μήνα. Ο τελευταίος από τους 20 κατηγορούμενους, ο Κόμπους Πρετόριους, κρίθηκε σήμερα «υπεύθυνος για την κατασκευή των εκρηκτικών» της ομάδας.

Ο Πρετόριους «κατασκεύασε τη βόμβα με την οποία θα χτυπούσαν τον τότε πρόεδρο Μαντέλα και εξήγησε στους άλλους τον τρόπο λειτουργίας της», δήλωσε ο δικαστής Ίμπεν Τζόρνταν.

Οι 20 εξτρεμιστές, οι οποίοι απάρτιζαν την ομάδα Boeremag (δύναμη των Μπόερς), προέβλεπαν την πραγματοποίηση επίθεσης την ημέρα που ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας (1994-1999), θα εγκαινίαζε ένα σχολείο τον Οκτώβριο του 2002. Πέντε από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για τη συνωμοσία αυτή.

Στην ομάδα αυτή οφείλονται εξάλλου εννέα επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων στο Σοβέτο τον Οκτώβριο του 2002.

Ο Πρετόριους ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του: «Έσφαλλα και ζητώ συγγνώμη από όλους αυτούς που υπέφεραν από τις πράξεις μου», δήλωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους δύο αδελφούς του και τον πατέρα του. Οι ποινές τους θα ανακοινωθούν μεταγενέστερα.

Με την σχεδιαζόμενη δολοφονία του Μαντέλα και άλλες επιθέσεις, οι εξτρεμιστές ήθελαν να προκαλέσουν την οργή της κοινότητας των μαύρων και να προκαλέσουν χάος προκειμένου να υποκινηθεί ένα πραξικόπημα στη Νότια Αφρική που είχε δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ.

Βάσει του σχεδίου των νοσταλγών του απαρτχάιντ, την κυβέρνηση των μαύρων θα αντικαθιστούσε ένα στρατιωτικό καθεστώς λευκών και όλοι οι μαύροι θα εκδιώκονταν από τη Νότια Αφρική.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ