Ιράκ: Η Βαγδάτη επιθυμεί να ενισχύσει την στρατιωτική συμμαχία της με τις ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράκ: Η Βαγδάτη επιθυμεί να ενισχύσει την στρατιωτική συμμαχία της με τις ΗΠΑ

Το Ιράκ, όπου η βία κλιμακώθηκε στη διάρκεια του ραμαζανιού, επιθυμεί να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ τρεις μήνες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή, δήλωσε χθες Κυριακή ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγός του αμερικανικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πιστεύω πως συνειδητοποίησαν πως απέτυχαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να συνάψουν ομαλότερες σχέσεις μαζί μας», τόνισε ο Ντέμπσεϊ στο αεροπλάνο που τον φέρνει στο Αφγανιστάν. Μετά την επίσκεψή του στην Καμπούλ ο αμερικανός στρατηγός θα μεταβεί την εβδομάδα αυτή στο Ιράκ.

«Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν θα επιστρέψουμε στο Ιράκ. Οι ιρακινοί αξιωματούχοι κατάλαβαν πως οι δυνατότητές τους χρειάζονται ίσως μια επιπλέον στήριξη και θεωρώ πως στρέφονται σε μας για να δουν αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε», επισήμανε ο στρατηγός Ντέμπσεϊ.

Το Ιράκ αναφέρεται κυρίως στην διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, στην εκπαίδευση ιρακινών αξιωματικών και στη συνεργασία σε άλλους τομείς της ασφάλειας, πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ρόλο του Ιράκ στην αποφυγή από το Ιράν των διεθνών κυρώσεων εναντίον του και στην βοήθεια που η Τεχεράνη μπορεί να προσφέρει στο συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους New York Times, το Ιράκ βοηθά στο γειτονικό του Ιράν να περνά παράνομα πετρέλαιο και επιτρέπει στην Τεχεράνη να συμμετέχει σε οικονομικές συναλλαγές με την κάλυψη ιρακινών τραπεζών.

Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δεν σχολίασε άμεσα το δημοσίευμα της εφημερίδας, είπε όμως πως το Ιράν «θα προσπαθήσει να ενισχύσει την επιρροή του στο Ιράκ», αν υποχωρήσουν οι θέσεις του στη Συρία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ