Έκθεση Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου στη Μυτιλήνη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Έκθεση Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου στη Μυτιλήνη

Με επιτυχία ξεκίνησε στο Πολύκεντρο Μανταμάδου η Έκθεση Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου, που διοργανώνει ο δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με το δήμο Λάρνακας Κύπρου και το δήμο Μινώα Πεδιάδας Κρήτης.

Η εν λόγω εκθεση, με την οποία μετεξελίσσεται και αναβαθμίζεται η γνωστή Παλλεσβιακή έκθεση Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής, θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» - «CERAMEUS» και έχει στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και τη συνολική προβολή της κεραμικής τέχνης των τριών περιοχών, αναδεικνύοντας το Μανταμάδο σε πρωτεύουσα – κέντρο της μόνιμης έκθεσης Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη γιορτή των κεραμιστών παίρνουν μέρος συνολικά 47 κεραμίστες και αγγειοπλάστες από τη Λέσβο, τη Μινώα Πεδιάδα, τη Λάρνακα, αλλά και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη γειτονική Τουρκία.

Tα εγκαίνια έγιναν στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, με χαιρετισμούς από εκπροσώπους των τριών εταίρων του προγράμματος. Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στον περσινό χαιρετισμό μου, επ' ευκαιρία της τελετής έναρξης της Παλλεσβιακής Έκθεσης Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής, στόχος της νέας Δημοτικής αρχής Λέσβου ήταν να μετεξελιχθεί ο θεσμός αυτός, που υλοποιείται, συμπληρούμενος με ποικίλες άλλες δράσεις παραδοσιακών τοπικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι στη «Μηχανή τ' Αγιού» στον Μανταμάδο, με Πανελλήνια αλλά και διακρατική αναγνώριση, σε θεσμό τέτοιας Βορειοπελαγίτικης Έκθεσης, προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής, στο σύγχρονο επιχειρείν.

»...Αλλά ψυχή της Έκθεσης αυτής, είναι η συμμετοχή κεραμιστών, ντόπιων και ξένων, με τα δημιουργήματα τους, χρηστικά (και μάλιστα οικολογικών διαστάσεων και επιμένω σ' αυτήν την προοπτική) και καλλιτεχνικά, οι μαθητές, οι επισκέπτες, οι συλλέκτες. Κι όλως ξεχωριστά, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει, είναι ο έρωτας των Μανταμαδιωτών με τους τοπικούς αρχικά παραδοσιακούς δημιουργούς, τους εκπροσώπους όλων των Θεσμών και λοιπών φορέων της τέως Δημαρχίας Μανταμάδου που είχε την πρωτοβουλία υποβολής της αρχικής αίτησης συμμετοχής στο ως άνω πρόγραμμα και την οποία γονιμοποιήσαμε επιτυχέστατα εμείς, ως διάδοχοι του ενός και μόνο – ως μη όφειλε – για λόγους που κατ' επανάληψιν έχω εξηγήσει – δήμου Λέσβου πλέον. Και ας μου επιτραπεί μια αναγκαία παρέμβαση εν προκειμένω, εμείς πρωτοστατούμε δυναμικά, όπως οι πάντες γνωρίζουν για την αναθεώρηση του Καλλικράτη και την καθίδρυση πραγματικής Αυτοδιοικητικής Δημοκρατικής αλλαγής του, χάριν του ίδιου του θεσμού και των συμφερόντων του νησιού και των συμπατριωτών μας, φαίνεται δε ότι τα πράγματα εξελίσσονται και εδώ προς θετική κατεύθυνση».

Στην ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος «CERAMEUS» για την προώθηση και την ανάδειξη της κεραμικής τέχνης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία και προσπάθεια του δήμου Λέσβου, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο αντιδήμαρχος Μανταμάδου – Θερμής, Δημήτρης Ζαφειρίου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μανταμάδου, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, ο πρ. δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, οι εκπρόσωποι του δήμου Μινώα Πεδιάδας Κρήτης, Γιάννης Καλιακάκης και του δήμου Λάρνακας, Ιάσων Ιασωνίδης, η Μαρία Βασιλείου, εκ μέρος του Συλλόγου Κεραμιστών Λάρνακας Κύπρου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και η πρόεδρος του Συλλόγου Κεραμιστών Λέσβου «ΤΟ ΕΟΡΓΟΝ», Μάρω Κρητικού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ