Πολεμική προκάλεσε η παρέμβαση Σαρκοζί για τη Συρία, γράφει ο γαλλικός Τύπος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πολεμική προκάλεσε η παρέμβαση Σαρκοζί για τη Συρία, γράφει ο γαλλικός Τύπος

Στην έντονη πολεμική που έχει προκαλέσει η «αναπάντεχη» παρέμβαση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη Συριακή κρίση αναφέρεται μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου σήμερα. Τρεις μήνες μετά την εκλογική του ήττα, ο Νικολά Σαρκοζί επέλεξε το θέμα της Συρίας για την πρώτη πολιτική του επανεμφάνιση.

Με μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες από κοινού με τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα έπειτα από μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ο Σαρκοζί στάθηκε στην «ανάγκη για ταχεία δράση της διεθνούς κοινότητας" και έκανε λόγο για "μεγάλες ομοιότητες με τη λιβυκή κρίση».

H ερμηνεία που δόθηκε από ΜΜΕ και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι έμμεσα, «ο Σαρκοζί καυτηριάζει την απραξία του Παρισιού για τη Συρία», όπως τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η Λεζ Εκό.

Η αναφορά στη Λιβύη υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες Σαρκοζί που οδήγησαν στην στρατιωτική επέμβαση με στήριξη του ΟΗΕ από μια διεθνή συμμαχία και κατόπιν το NATO, με αποτέλεσμα την πτώση του Καντάφι.

Το δελτίο της κοινής ανακοίνωσης δόθηκε στην δημοσιότητα από το εξοχικό της οικογένειας Μπρούνι-Τεντέσκι στο Καπ Νεγκρ της Κυανής Ακτής, όπου ο πρώην πρόεδρος παραθερίζει με τη σύζυγό του Κάρλα και την κόρη τους Τζούλια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα εν μέσω πολιτικής νηνεμίας, αφού από την περασμένη Δευτέρα, αφού όλη η κυβέρνηση είναι σε δεκαπενθήμερο διακοπών.

Τα πρωτοσέλιδα του τύπου αποτυπώνουν τις αντιδράσεις:

«Η συριακή κρίση αποβιβάσθηκε στη Γαλλία» είναι ο τίτλος της Λιμπερασιόν, «οι υποδείξεις Σαρκοζί προκάλεσαν την οργή της αριστεράς», έγραψε η Φιγκαρό, «ο Σαρκοζί δημιουργεί πολεμική», σημείωσε η Λε Παριζιέν.

Ο Νικολά Σαρκοζί πάντως υποστηρίχθηκε πολλών μελών του κόμματός του UMP, αλλά και αυτή του φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί που είχε συμβάλλει ενεργά στη Λιβύη φέροντας πρώτος σε επαφή τον Νικολά Σαρκοζί με εκπροσώπους των Λιβύων επαναστατών. Ο φιλόσοφος χαιρέτησε τη δράση και τις δηλώσεις Σαρκοζί, «που έρχονται σε αντίθεση με μια γαλλική διπλωματία που περνάει διακοπές».

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται και αυτός στην Κυανή Ακτή, στο προεδρικό εξοχικό στο Φρούριο της Μπεργκασόν σε απόσταση μόλις 30λεπτών από το Καπ Νεγκρ, άφησε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει στις δηλώσεις του προκατόχου του.

Σε συνέντευξή του στην Λε Παριζιέν, ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς απάντησε στις κριτικές του Νικολά Σαρκοζί λέγοντας ότι «θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από έναν πρώην πρόεδρο».

«Είμαι έκπληκτος από την θέληση του κ. Σαρκοζί να προκαλέσει πολεμική για ένα τόσο σοβαρό θέμα», τόνισε. «Στην ουσία η κατάσταση της Συρίας είναι σαφώς πολύ διαφορετική από αυτή της Λιβύης, από γεωστρατηγικής απόψεως (. . .) η Συρία διαθέτει μεγάλα αποθέματα όπλων και μάλιστα χημικών (. . .). Με ξαφνιάζει το γεγονός ότι κάποιος που άσκησε υψηλές ευθύνες μπορεί να κάνει μια τόσο πρόχειρη ανάλυση», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Νικολά Σαρκοζί τύπος παρέμβαση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ