Κυβέρνηση-αντιπολίτευση της Ιαπωνίας συμφώνησαν για αύξηση φόρων με αντάλλαγμα πρόωρες εκλογές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κυβέρνηση-αντιπολίτευση της Ιαπωνίας συμφώνησαν για αύξηση φόρων με αντάλλαγμα πρόωρες εκλογές

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα πέτυχε στο «παρά πέντε» έναν συμβιβασμό με τους αντιπάλους του της αντιπολίτευσης προκειμένου να διασώσει τη δια πυρός και σιδήρου επιτευχθείσα αμφιλεγόμενη συμφωνία για την αύξηση των φόρων, εξασφαλίζοντας τη στήριξή τους με αντάλλαγμα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Επιβεβαιώνουμε δύο πράγματα: πρώτον, πρόκειται να περάσουμε γρήγορα τη φορολογία επί των πωλήσεων και τις μεταρρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση, και δεύτερον, μόλις εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προσφύγουμε στην ετυμηγορία του λαού, στο εγγύς μέλλον», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νόντα.

Ο Νόντα δήλωσε πως ο ίδιος και οι ηγέτες των δύο κύριων παρατάξεων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να εγκρίνουν το φορολογικό νομοσχέδιο στην ψηφοφορία στην Άνω Βουλή και να προωθήσουν κατόπιν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Ο Νόντα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία το περασμένο έτος, ο τρίτος κατά σειρά ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος αφότου αυτό κατέκτησε την εξουσία το 2009, έπαιξε κορώνα-γράμματα την πολιτική του σταδιοδρομία αποφασίζοντας να διπλασιάσει την φορολογία του 5% επί των πωλήσεων ως το 2015, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το διογκούμενο χρέος της Ιαπωνίας.

Αρχικά, ο στόχος αυτός είχε διαφανεί πως θα επιτυγχανόταν μετά τη συμφωνία που σφράγισε το Δημοκρατικό Κόμμα με το αντιπολιτευόμενο LDP και έναν πρώην κυβερνητικό εταίρο του τον Ιούνιο.

Ωστόσο, διαισθανόμενη πιθανή νίκη και δημοσκοπικά ενισχυμένη από την λαϊκή αγανάκτηση μετά την αδυναμία του Δημοκρατικού Κόμματος να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, η αντιπολίτευση έσπευσε μεν να στηρίξει κατ' αρχήν το φορολογικό νομοσχέδιο, επιμένοντας όμως στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία αυτή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ