Ρουμανία: Πιέσεις στον πληθωρισμό προβλέπει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Μουγκούρ Ισαρέσκου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας Μουγκούρ Ισαρέσκου προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να «τρέξει» πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της Τράπεζας, καθώς η πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων έχει συντείνει στην πτώση του εθνικού νομίσματος της χώρας (λέι).

Προειδοποίησε ακόμη πως εξαιτίας της ξηρασίας που παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να υπάρξει άνοδος στις τιμές των τροφίμων.

Παρ' όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας διατήρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2012 στο 3,2% και στο 3% το 2013, καθώς δεν είχε στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία για τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας εξαιτίας της ξηρασίας.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός του στόχου του 2%-4%, τόνισε ο κ. Ισαρέσκου.

«Το μεγαλύτερο τμήμα των κινδύνων που συνοδεύουν τις προβλέψεις μας αφορούν την αποδυνάμωση του λέι, εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης και του τρόπου που εκλαμβάνουν οι επενδυτές την εσωτερική (πολιτική) αναταραχή» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδόσεις του εθνικού νομίσματος της Ρουμανίας είναι οι δεύτερες χειρότερες, μετά απ' αυτές του σουδανικού, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg για τις επιδόσεις 175 εθνικών νομισμάτων.

Το εθνικό νόμισμα της Ρουμανίας έχει «πέσει» κατά 2,7% έναντι του ευρώ από τις 2 Ιουλίου, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας να αναβάλλει την απόφασή του για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος της 29ης Ιουλίου για την αποπομπή ή μη του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου.

Το δημοψήφισμα δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής (άνω του 50%) για να θεωρηθεί έγκυρο. Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 87% ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Τράιαν Μπασέσκου, ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου "για λόγους τιμής", καθώς και την εξέταση της εγκυρότητάς του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Ίοαν Ρους παραιτήθηκε, εν μέσω καταγγελιών για πιέσεις και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα προχώρησε σε ανασχηματισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησής του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ