ΗΠΑ: "Πόλεμος δι' αντιπροσώπων" διεξάγεται στη Συρία, υποστηρίζει ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: "Πόλεμος δι' αντιπροσώπων" διεξάγεται στη Συρία, υποστηρίζει ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν υποστήριξε σήμερα ότι η κρίση στη Συρία εξελίσσεται σε "πόλεμο δι' αντιπροσώπων" καθώς οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες "εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά".

Εκτιμώντας ότι η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, επικαλέστηκε τις προβλέψεις των ειδικών που πριν από 18 μήνες εξέφραζαν το φόβο ότι αν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ απαντούσε στις διαδηλώσεις με βίαιη καταστολή το αποτέλεσμα θα ήταν η "ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία" καθώς και ότι η κατάσταση στη Συρία θα εξελιχθεί σε "πόλεμο δι' αντιπροσώπων. "Όλες αυτές οι τρομακτικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν", τόνισε ο Μπαν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπαν δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι "παράγοντες" του πολέμου αυτού, εξέφρασε όμως το φόβο ότι υπάρχει πιθανότητα για "μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο" στη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να ξεπεράσουν τις αντιπαλότητές τους και να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης. "Τώρα που η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το συμφέρον του συριακού λαού θα πρέπει να επικρατήσει κάθε αντιπαλότητας ή αγώνα για άσκηση επιρροής", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Άναν, είπε ότι η διχογνωμία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέστησε πολύ δύσκολο το έργο του.

"Η σύγκρουση στη Συρία είναι μια δοκιμασία για τον ΟΗΕ ο οποίος δεν πρέπει να αποτύχει", κατέληξε. "Θέλω να δείξουμε όλοι στο συριακό λαό και στον κόσμο ότι θυμόμαστε το μάθημα της Σρεμπρένιτσα", είπε, αναφερόμενος στη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995, από τις σερβικές δυνάμεις. Τότε, οι Ολλανδοί κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που ήταν λίγοι σε αριθμό και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι, δεν παρενέβησαν για να σταματήσουν τη σφαγή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Συρία ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ