Κύπρος: Συνομιλίες ΥΠΕΞ Κύπρου και Παλαιστινιακής Αρχής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ιδιάιτερη έμφαση στη συριακή κρίση και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ - Παλαιστινιακής Αρχής και θέματα διμερών σχέσεων,απασχόλησαν τις συνομιλίες της Κύπριας Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Μαρκουλλή με τον Παλαιστίνιο ομόλογό της Αλ Μάλκι, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μάλκι τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για το Παλαιστινιακό, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και πρόσθεσε ότι αναμένει κατά τη διάρκειά της να σημειωθεί πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη βία στη Συρία, ο Παλαιστίνιος επίσημος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πολλές χώρες της περιοχής, όπως και η Κύπρος, μοιράζονται αυτή την ανησυχία. Ανέφερε ότι ο προσανατολισμός των αραβικών χωρών είναι προς τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, καθώς και της ειρήνης στη χώρα, αλλά και η προώθηση του εθνικού διαλόγου μεταξύ των διαφόρων ομάδων στη Συρία.

Ο Αλ Μάλκι εξέφρασε υποστήριξη στο Σχέδιο Ανάν και στις προσπάθειες εντός του ΟΗΕ, ως τη μορφή δράσης για τερματισμό της σύγκρουσης.

Η κα Μαρκουλλή επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου για μια συνολική λύση στο Παλαιστινιακό, που θα περιλαμβάνει τη συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, με ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καταδίκασε, δε, την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, κάτι που, όπως είπε, θεωρείται παράνομο βάση του διεθνούς δικαίου. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει βοήθεια, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευημερίας και της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Ο παλαιστίνιος υπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Δημ. Χριστόφια και είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κύπρος Παλαιστινιακή Αρχή ΥΠΕΞ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ