«Ξεμπλοκάρει» η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην Κηφισιά - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Ξεμπλοκάρει» η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην Κηφισιά

Θα δημιουργηθεί σύμφωνα με την αρχική μελέτη ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά, όπου κατά τις εργασίες κατασκευής του πριν από ένα χρόνο περίπου ανακαλύφθηκαν αρχαιότητες.

Κατά τη σωστική ανασκαφή που ακολούθησε βρέθηκαν τέσσερις επάλληλες φάσεις χωμάτινων αυλάκων της ρωμαϊκής εποχής στο φυσικό έδαφος, με υπολείμματα επιχρίσματος, που πολύ πιθανόν χρησιμοποιούνταν για καλλιέργειες, καθώς και κατάλοιπα τοίχων προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που σώζονται σε χαμηλό επίπεδο και όχι σε καλή κατάσταση, αγωγοί κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μία δεξαμενή της βυζαντινής περιόδου, καθώς και αποσπασματικά σωζόμενα λείψανα λάκκων.

Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων εστιάστηκε στους αύλακες, μήκους 5,6 έως 8,9 μ. και πλάτους μισού μέτρου περίπου, που από κάποιους θεωρήθηκαν σπάνιο και μοναδικό εύρημα, όταν το θέμα της διατήρησής τους έφτασε στο τοπικό συμβούλιο μνημείων δύο φορές.

Παρά τις εισηγήσεις της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων περί της αποδόμησής των αρχαιοτήτων, κατά τις δύο συνεδριάσεις αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί η μελέτη για την κατασκευή του πάρκινγκ στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Κηφισιάς, αλλά να γίνει μια νέα μελέτη, που κατά χώρα θα διατηρεί τουλάχιστον 300 τ.μ. των αυλάκων και θα προβλέπει αλλαγές στην είσοδο και έξοδο του έργου.

Ο Δήμος Κηφισιάς προσέφυγε κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που πάρθηκε τον Ιούνιο του 2012, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου στάθηκαν κριτικά στις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων.

«Τα δεδομένα και η τεκμηρίωση δεν είναι επαρκείς. Η χρονολόγηση είναι ασαφής, ενώ δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρόκειται για μνημεία μείζονος σημασίας», δήλωσαν τα μέλη του ΚΑΣ, που γνωμοδότησαν ομόφωνα κατά της διατήρησης των ευρημάτων, αλλά υπέρ της τρισδιάστατης σάρωσης του χώρου, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των αρχαιοτήτων για μελλοντική ερευνητική ή άλλη χρήση.

Με τη γνωμοδότηση αυτή, η μελέτη κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Αδριανού και Κόκοτα, στην Πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά, θα εφαρμοστεί κανονικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ