Στ. Ντιπάρτμεντ: «Οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Κροατία είναι σε γενικές γραμμές σεβαστές, αλλά υφίστανται διακρίσεις» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Κροατία είναι σε γενικές γραμμές σεβαστές, αλλά υφίστανται διακρίσεις»

Στην Κροατία οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι σε γενικές γραμμές σεβαστές. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων και παραμένει άλυτο το πρόβλημα της επιστροφής εκκλησιαστικής περιουσίας, εκτιμάται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Σύνταγμα, οι νόμοι και η πολιτική προστατεύουν τις θρησκευτικές ελευθερίες και οι αρχές τις σέβονται, τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις και διακρίσεις με βάση τη θρησκεία.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι εδώ και πολλά χρόνια παραμένει άλυτο το πρόβλημα της επιστροφής εκκλησιαστικής περιουσίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και στις εβραϊκές θρησκευτικές κοινότητες στην Κροατία. Όπως σημειώνεται πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν την περίοδο των ουστάσι και αργότερα κατά την κομμουνιστική περίοδο.

«Η αμερικανική κυβέρνηση παροτρύνει την κυβέρνηση της Κροατίας να υιοθετήσει μέτρα που καταργούν τις διακρίσεις όσον αφορά θέματα εκκλησιαστικής περιουσίας» σημειώνεται στην έκθεση.

Όσον αφορά τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τονίζεται ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά η Επισκοπή Δαλματίας κατόρθωσε να εκπληρωθεί το αίτημά της, την επιστροφή κτιρίου και την έδρα της επισκοπής στο Σιμπένικ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ