Ισραήλ: Το Ιράν έχει αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισραήλ: Το Ιράν έχει αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα

Το Ιράν έχει επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκτίμησαν σήμερα δύο ισραηλινές εφημερίδες. «Το Ιράν έχει σπάσει νέα ρεκόρ όσον αφορά τον ρυθμό με τον οποίο εμπλουτίζει ουράνιο και συνεχίζει την πορεία του προς τα εμπρός για να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απόσταση που το χωρίζει από μια βόμβα», αναφέρει η εφημερίδα Μααρίβ.

Η εφημερίδα, που επικαλείται «πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών» χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, εξηγεί ότι το Ιράν κατάφερε να αυξήσει τον ρυθμό εμπλουτισμού διότι πλέον διαθέτει «σχεδόν 10.000 συσκευές φυγοκέντρισης».

Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ως η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και επικαλούμενο τις απειλές των Ιρανών ηγετών εναντίον της ίδιας της ύπαρξής του, έχει κάνει σαφές ότι θα επιτεθεί στο ισλαμικό αυτό κράτος αν αποτύχει η διπλωματία.

«Αυτή τη στιγμή η Ισλαμική Δημοκρατία παράγει κάθε μήνα 230 κιλά ουρανίου ελαφρώς εμπλουτισμένο και 12 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 20%», επισημαίνει από την πλευρά του ο ενημερωτικός ιστότοπος Ynet, η Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδα Γεντότ Αχρονότ.

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό εμπλουτισμού ουρανίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το Ynet, η Τεχεράνη διαθέτει αυτή τη στιγμή απόθεμα 160 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένο κατά 20%, δηλαδή περίπου 100 κιλά λιγότερα απ' όσα χρειάζονται για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

«Αν οι Ιρανοί εξακολουθούν να εμπλουτίζουν ουράνιο με τον τρέχοντα ρυθμό θα διαθέτουν περίπου 260 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2013», προστίθεται στο δημοσίευμα στον ιστότοπο της εφημερίδας.

«Με αυτή την ποσότητα, το Ιράν θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες για να παράξει ουράνιο για μια βόμβα ή για μια πυρηνική κεφαλή», υπογραμμίζει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ Ιράν Μααρίβ ουράνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ