Ντάτσιτς: «Δεν θέλω συνεχώς να απολογούμαι για την εποχή Μιλόσεβιτς» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ντάτσιτς: «Δεν θέλω συνεχώς να απολογούμαι για την εποχή Μιλόσεβιτς»

«Δεν υπάρχει λόγος να απολογούμαι συνεχώς για την εποχή Μιλόσεβιτς», τόνισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του στη μαραθώνια συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής.

Ο κ. Ντάτσιτς απάντησε με τον τρόπο αυτό στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Γιούγκοβιτς, ο οποίος του καταλόγισε αδυναμία να απαρνηθεί τη δεκαετία του 1990 και να αναφέρει το λόγο για τον οποίο η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

«Πολλοί στη Σερβία λησμονούν ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές των γεγονότων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Γιούγκοβιτς και πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν αναφέρεται η αιτία για την οποία η Σερβία είναι χώρα των προδομένων προσδοκιών.

«Γνωρίζουμε ότι ο συνασπισμός αυτός έχει πολύ πιο περιορισμένη στήριξη στο λαό από αυτή που έχει στο Κοινοβούλιο. 150 βουλευτές δεν είναι τίποτα», ανέφερε ο κ. Γιούγκοβιτς.

Σημείωσε ακόμη ότι οι πολυεκατομμυριούχοι, που σήμερα οφείλουν στη Σερβία πέντε δισ. ευρώ σε φόρους – προήλθαν από την επιχείρηση Μιλόσεβιτς, άνθρωποι οι οποίοι τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιώντας τους πολιτικούς δεσμούς και την κάλυψη του Μιλόσεβιτς κυριάρχησαν στη Σερβία.

Στην οξεία απάντησή του ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι είναι καιρός να μπει μία τελεία στην ιστορία για την κληρονομιά της δεκαετίας του 1990.

«Η Γερμανία 12 χρόνια μετά τον Χίτλερ ήταν η ιδρύτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είμαστε εμείς 12 χρόνια μετά τον Μιλόσεβιτς», διερωτήθηκε ο κ. Ντάτστις.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση που συγκρότησε δεν είναι φιλορωσική, ούτε φιλοαμερικανική, αλλά φιλοσερβική και ότι θα λογοδοτεί μόνο στους πολίετς.

Μετά από δέκα ώρες συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Ντάτσιτς επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα εκλεγεί, θα έχει ευρεία υποστήριξη στη Βουλή, αλλά θα έχει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην κοινή γνώμη απ΄ ότι αν τη συγκροτούσε το Δημοκρατικό Κόμμα (DS).

Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ίβιτσα Ντάτσιτς συμμετέχουν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) – Κόμματος Συνταξιούχων (PUPS) – Ενιαία Σερβία (JS) που ηγείται ο ίδιος ο Ντάτσιτς και το κόμμα Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS).

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι «στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης και ορισμένων άλλων» ήταν να συγκροτήσουν κυβέρνηση το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) με το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) και τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να αποκρύπτεται.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο διαδέχθηκε στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS).

Από το 2008 μέχρι σήμερα ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα διεξαχθεί το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρωθυπουργός Σερβία Μιλόσεβιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ