Νορβηγία: Οι συγγενείς των θυμάτων της περσινής τραγωδίας συγκεντρώθηκαν στο νησί Οτόγια - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νορβηγία: Οι συγγενείς των θυμάτων της περσινής τραγωδίας συγκεντρώθηκαν στο νησί Οτόγια

Οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι από τα πυρά του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ συγκεντρώθηκαν σήμερα στο νησί Οτόγια, ένα χρόνο μετά την τραγωδία η οποία κόστισε τη ζωή σε 69 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους έφηβοι.

Δεκάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το μικρό νησί, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, κατέθεσαν λουλούδια και προσευχήθηκαν για τα θύματα.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπράιβικ άνοιξε πυρ στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Λίγο νωρίτερα είχε πυροδοτήσει μια βόμβα κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ακόμη ανθρώπων.

Ο 33χρονος Μπράιβικ, που δικάζεται με την κατηγορία της διάπραξης «τρομοκρατικών ενεργειών», αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου στις 24 Αυγούστου.

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι στις πιο δύσκολες ώρες που έχει περάσει η γενιά μας. Σήμερα φροντίστε ο ένας τον άλλον», έγραψε ο Άντριαν Πράκον ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας στον λογαριασμό του στο twitter.

«Ανάμεικτα συναισθήματα, όμως θα περάσουμε μια ωραία ημέρα και θα θυμηθούμε αυτούς που δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι. Θα μας κάνει καλό», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μια άλλη επιζήσασα, η Μάρτε Εντεγκάρντεν από το λεωφορείο που την μετέφερε στο Οτόγια.

Το απόγευμα στο νησί αναμένεται να φτάσει και ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ για να εκφωνήσει ομιλία μαζί με τη δανή ομόλογό του Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και τον επικεφαλής της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Έσκιλ Πέντερσεν.

«Η βόμβα και οι σφαίρες (του Μπράιβικ) είχαν στόχο να αλλάξουν τη Νορβηγία. Ο νορβηγικός λαός απάντησε ασπαζόμενος τις αξίες μας. Ο δράστης απέτυχε, ο λαός κέρδισε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια μιας πρώτης τελετής μνήμης στη συνοικία όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση πέρυσι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ