Η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η Δαμασκός μετακινεί μέρος των αποθεμάτων χημικών όπλων της - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η Δαμασκός μετακινεί μέρος των αποθεμάτων χημικών όπλων της

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Συρία έχει αρχίσει να βγάζει από τις αποθήκες μέρος των χημικών όπλων της, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Τα αδήλωτα αποθέματα της Συρίας σε σαρίν, αέριο μουστάρδας και κυανιούχο άλας ανησυχούν από καιρό τους αμερικανούς αξιωματούχους και τους συμμάχους τους στην περιοχή, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δυτικές χώρες αναζητούν ενδείξεις για οποιαδήποτε αλλαγή στην τοποθεσία όπου βρίσκονται τα όπλα αυτά, τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν το μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με το νόημα αυτής της μετακίνησης του οπλοστασίου. Μερικοί φοβούνται πως ο Άσαντ μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει τα όπλα εναντίον των ανταρτών ή αμάχων, ενώ άλλοι λένε πως ίσως προσπαθεί να τα προφυλάξει ώστε να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων του, σύμφωνα με την Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία ταξιδεύει στην Πνομ Πενχ μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε: «Έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως η συριακή κυβέρνηση έχει ευθύνη να προστατεύσει τα αποθέματα χημικών όπλων της».

Η ίδια πρόσθεσε πως "η διεθνής κοινότητα θα θεωρήσει υπεύθυνο οποιονδήποτε σύρο αξιωματούχο δεν ανταποκριθεί σ' αυτή την υποχρέωση".

Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε πως μετακινήθηκαν χημικά όπλα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η Συρία είναι ένα από τα οκτώ κράτη --μαζί με το Ισραήλ και τη γειτονική Αίγυπτο-- που δεν συμμετέχουν στη Σύμβαση του 1997 για τα Χημικά Όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι ο παγκόσμιος οργανισμός που παρακολουθεί τα χημικά όπλα δεν έχει δικαιοδοσία για να παρέμβει εκεί.

Η κυβέρνηση Άσαντ έχει αρνηθεί στο παρελθόν πώς διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ