Σουδάν: Το νέο Σύνταγμα της χώρας θα είναι «100% ισλαμικό» - Φόβοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σουδάν: Το νέο Σύνταγμα της χώρας θα είναι «100% ισλαμικό» - Φόβοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ επανέλαβε χθες ότι το επόμενο Σύνταγμα στο Σουδάν θα είναι «100% ισλαμικό» ώστε να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις χώρες της περιφέρειας, σε ορισμένες από τις οποίες θρησκευτικά κόμματα κατέλαβαν την εξουσία έπειτα από λαϊκές εξεγέρσεις.

Η απόσχιση του Νότιου Σουδάν --όπου η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι μουσουλμάνοι-- πριν από ένα χρόνο ώθησε παρατηρητές να εκτιμήσουν πως το Σουδάν, που είχε φιλοξενήσει τον πρώην ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν την δεκαετία του 1990, θα εφαρμόσει πιο αυστηρά τον ισλαμικό νόμο.

Μιλώντας σε ηγέτες των Σούφι, μιας κοινότητας πιστής σε μια μυστικιστική ισλαμική παράδοση, σε μια εκδήλωση στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, ο Μπασίρ είπε ότι το νέο Σύνταγμα θα συμβάλλει στην πολιτική μεταμόρφωση του Σουδάν.

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα Σύνταγμα που θα αποτελέσει υπόδειγμα σε όσους βρίσκονται γύρω μας. Και το πρότυπό μας είναι ξεκάθαρο, ένα 100% ισλαμικό σύνταγμα, χωρίς τον κομμουνισμό ή την εκκοσμίκευση ή δυτικές επιρροές», είπε ο Μπασίρ. «Και λέμε στους μη μουσουλμάνους, δεν θα προστατεύει τίποτα τα δικαιώματά σας εκτός από τη σαρία (ο κορανικός νόμος), γιατί είναι δίκαιη», πρόσθεσε.

Ο Μπασίρ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με μικρής κλίμακας διαδηλώσεις που τον καλούν να παραιτηθεί, είπε ακόμα ότι θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν «όλα τα κόμματα, οι θρησκευτικές ομάδες και οι Σούφι» για να καταρτίσει το επόμενο Σύνταγμα.

Αυτή η δήλωση μοιάζει να αποτελεί μια προσπάθεια να προσεγγιστούν κόμματα της αντιπολίτευσης, σε πολλά εκ των οποίων κυριαρχούν ισλαμιστές. Ο Μπασίρ δεν είπε πότε θα καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα.

Μετά το πραξικόπημα του 1989 με το οποίο ο Μπασίρ κατέλαβε την εξουσία, στο Σουδάν θεσπίστηκαν νόμοι που απορρέουν από τον ισλαμικό νόμο. Ήδη, τα μαστιγώματα αποτελούν την ποινή που επιβάλλεται συχνά για αδικήματα όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η μοιχεία. Οι καταδίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι σπάνιες, αλλά τον Μάιο μια Σουδανή καταδικάστηκε σε θάνατο με λιθοβολισμό για μοιχεία, προκαλώντας κατακραυγή από δικηγόρους και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο παρελθόν, οι καταδίκες αυτές δεν εφαρμόζονταν.

Ο Μπασίρ, που κυβερνά για 23 χρόνια, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ. Η κυβέρνησή του λέει ότι οι κατηγορίες του ΔΠΔ είναι ανυπόστατες κι έχουν πολιτικά κίνητρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε απεργίες, καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Μπασίρ, υποστηρίζοντας τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον της λιτότητας, στις οποίες διατυπώθηκαν επίσης αιτήματα για ευρύτερες ελευθερίες. Αλλά ως σήμερα δεν έχουν κατεβάσει τους υποστηρικτές τους στους δρόμους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ