Αφγανιστάν: Βίντεο με την δημόσια εκτέλεση γυναίκας, για μοιχεία, από Ταλιμπάν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αφγανιστάν: Βίντεο με την δημόσια εκτέλεση γυναίκας, για μοιχεία, από Ταλιμπάν

Ένας άνδρας ο οποίος σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους είναι μαχητής των Ταλιμπάν πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα η οποία κατηγορείτο για μοιχεία μπροστά ένα πλήθος ανθρώπων κοντά στην Καμπούλ, όπως καταγράφεται σε ένα βίντεο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το ακραιφνώς ισλαμιστικό κίνημα προβαίνει σε εφαρμογή του νόμου ακόμα και κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.

Στο βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, ένας άνδρας ο οποίος φοράει τουρμπάνι πλησιάζει μια γυναίκα γονατισμένη στο χώμα και την πυροβολεί πέντε φορές εξ επαφής με ένα αυτόματο όπλο, υπό τις επευφημίες των περίπου 150 συγκεντρωμένων ανδρών που παρακολουθούν σε ένα χωριό στην επαρχία Παρβάν.

«Ο Αλλάχ μας προειδοποιεί να μην πλησιάζουμε τη μοιχεία διότι είναι λάθος», λέει ένας άλλος άνδρας στο βίντεο καθώς ο ένοπλος πλησιάζει τη γυναίκα. «Είναι διαταγή του Αλλάχ να εκτελεστεί».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπασίρ Σαλάνγκι είπε ότι το βίντεο, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου χθες, μαγνητοσκοπήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο χωριό Κίμτσοκ στην περιφέρεια Σινουάρι, περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ.

Τέτοιες -σπάνιες πλέον- δημόσιες εκτελέσεις θυμίζουν επώδυνα στους Αφγανούς την περίοδο της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν (1996-2001) και εγείρουν ανησυχίες για την μεταχείριση των γυναικών, 11 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του NATO εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

«Όταν είδα αυτό το βίντεο έκλεισα τα μάτια μου. . . Η γυναίκα δεν ήταν ένοχη· οι Ταλιμπάν είναι ένοχοι», είπε ο Σαλάνγκι στο Ρόιτερς.

Όταν η ανώνυμη γυναίκα, το σώμα της οποίας είναι καλυμμένο με ένα σάλι, πέφτει στο έδαφος αφού πυροβολείται επανειλημμένα στο κεφάλι, οι Αφγανοί που παρακολουθούν φωνάζουν «ζήτω οι Αφγανοί μουτζαχεντίν» (ιεροί πολεμιστές), όπως αυτοαποκαλούνται οι Ταλιμπάν.

Παρά την παρουσία 130.000 ξένων στρατιωτών και την ύπαρξη 300.000 Αφγανών στρατιωτικών και αστυνομικών, οι Ταλιμπάν δρουν και πέραν των παραδοσιακών προπυργίων τους στο νότο και στα ανατολικά.

Η βία εναντίον των γυναικών αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι, σύμφωνα με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αφγανιστάν. Ακτιβιστές επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον για ζήτημα των γυναικείων δικαιωμάτων ατονεί από πλευράς της κυβέρνησης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Ο Σαλάνγκι είπε ότι δύο οπλαρχηγοί των Ταλιμπάν διεκδικούσαν τη γυναίκα κι αποφάσισαν να την βασανίσουν και μετά να την εκτελέσουν για να λύσουν την διαφορά τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια 30χρονη γυναίκα και δύο παιδιά της αποκεφαλίστηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν από έναν άνδρα που η αστυνομία είπε ότι ήταν ο σύζυγός της από τον οποίο είχε πάρει διαζύγιο, σε άλλο ένα "έγκλημα τιμής".

Ορισμένοι Αφγανοί προτιμούν την δικαιοσύνη των Ταλιμπάν από εκείνη του επίσημου κράτους, θεωρώντας τους θεσμούς διεφθαρμένους ή αναξιόπιστους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερς)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ