Αργεντινή : Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αργεντινή : Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιανμπάο δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την αγορά περισσότερου καλαμποκιού από την Αργεντινή, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας της Αργεντινής.

Το Μπουένος Άιρες υπέγραψε συμφωνία με το Πεκίνο για εξαγωγή καλαμποκιού νωρίτερα φέτος, αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι το καλαμπόκι της Αργεντινής θα φύγει σύντομα με κατεύθυνση προς την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ωστόσο, οι έμποροι αλλά και πηγές της εξαγωγικής βιομηχανίας λένε ότι είναι ακόμα ασαφές αν το καλαμπόκι της Αργεντινής μπορεί να εισέλθει στην κινεζική αγορά, καθώς η συμφωνία δεν καλύπτει ορισμένα από τα γενετικά τροποποιημένα στελέχη που παράγονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Αργεντινή αναμένεται να πουλήσει στο εξωτερικό 13 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού της παραγωγής 2011/12 και 16 εκατομμύρια τόνους της παραγωγής του 2012/13.

Οι κινεζικές εισαγωγές καλαμποκιού προβλέπεται να αυξηθούν σε 7 εκατομμύρια τόνους το 2012/2013, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της κτηνοτροφίας και στη βιομηχανική κατανάλωση.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι μια σημαντική αγορά για πολλές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Αργεντινής και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της γεωργίας.

Οι συνολικές εξαγωγές της Αργεντινής προς την Κίνα ανήλθαν σε 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ οι αντίστοιχες κινεζικές εισαγωγές στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έφθασαν τα 10,57 δισεκατομμύρια δολάρια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ