Σουδάν: Δεν αποτελούν νέα φάση της "Αραβικής Ανοιξης", οι διαδηλώσεις στη χώρα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σουδάν: Δεν αποτελούν νέα φάση της "Αραβικής Ανοιξης", οι διαδηλώσεις στη χώρα

Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ υποβάθμισε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αύξηση των τιμών και του καθεστώτος του, τονίζοντας πως οι διαδηλώσεις που καταστέλλονται βίαια στη χώρα του δεν αποτελούν μια νέα φάση της «Αραβικής Άνοιξης».

«Οι άνθρωποι που καίνε λάστιχα δεν είναι πολλοί και απλώς επιδιώκουν φασαρίες», τόνισε ο Μπασίρ και πρόσθεσε πως περίπου χίλιοι φοιτητές, που πιθανόν χειραγωγούνται, συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από τις 16 Ιουνίου.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση στις 18 Ιουνίου σχεδίου λιτότητας, που πλήττει κυρίως το σύστημα επιδοτήσεων των καυσίμων, το οποίο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έφτασε τον Μάιο το 30%.

«Λένε πως τα οικονομικά μέτρα δίνουν αφορμή για μια "Αραβική Άνοιξη" στο Σουδάν, όμως η "Αραβική Άνοιξη" έχει συμβεί πολλές φορές στο Σουδάν», είπε χαρακτηριστικά ο αλ Μπασίρ.

Ο σουδανός πρόεδρος, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, επισήμανε πως ακόμα είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ τον χαιρετούσαν φωνάζοντας «Ο Αλάχ είναι μεγάλος» όταν κυκλοφορούσε με ανοικτό αυτοκίνητο στους δρόμους την Παρασκευή, ενώ στις περισσότερες συνοικίες της πόλης σημειώνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ