Ο νομπελίστας συγγραφέας Ελί Βιζέλ επέστρεψε το παράσημο που του είχε απονείμει η Βουδαπέστη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Ο νομπελίστας συγγραφέας Ελί Βιζέλ επέστρεψε το παράσημο που του είχε απονείμει η Βουδαπέστη

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αμερικανός συγγραφέας Ελί Βιζέλ, που είναι ρουμανοουγγρικής καταγωγής και επιζών του Ολοκαυτώματος, επέστρεψε στη Βουδαπέστη το παράσημο που του είχε απονείμει η ουγγρική κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποκατάσταση πρώην ναζιστών από την Ουγγαρία.

Σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Magyar Narancs ο 83χρονος Βιζέλ δηλώνει «σκανδαλισμένος» επειδή ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου Λάζλο Κέβερ - είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν - συμμετείχε σε μια τελετή για τον επαναπατρισμό της τέφρας ενός Ούγγρου φιλοναζιστή συγγραφέα, του Γιόζεφ Νίρο, στο χωριό όπου γεννήθηκε, στη Ρουμανία.

«Είμαι ανήσυχος και σκανδαλισμένος από το γεγονός ότι συμμετείχατε, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γκέζα Σετς και τον πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ, τον Γκάμπορ Βόνα, στην τελετή που οργανώθηκε για τον Γιόζεφ Νίρο», γράφει ο Βιζέλ απευθυνόμενος στον Κέβερ.

Ο Νίρο ήταν μέλος του διευθυντηρίου της οργάνωσης «Σταυρωτά Βέλη», η οποία ήταν η αιχμή του δόρατος των Ούγγρων ναζιστών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Για το λόγο αυτό σας επιστρέφω το παράσημο, το Μεγαλόσταυρο της Ουγγρικής Δημοκρατίας» που του είχε απονεμηθεί το 2004, καταλήγει ο συγγραφέας.

Ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτι (1868-1957) ήταν αντιβασιλέας της Ουγγαρίας μεταξύ 1920-44 και συνεργάστηκε με τη ναζιστική δικτατορία. Ωστόσο το 1944 έπεσε σε δυσμένεια και οι ναζί τον αντικατέστησαν με τον Φέρεντς Σάλασι (1897-1946), τον ηγέτη των «Σταυρωτών Βελών».

Επί κυβερνήσεων Χόρτι και Σάλασι υιοθετήθηκαν πολλοί αντιεβραϊκοί νόμοι, οι περισσότεροι το 1938, μολονότι οι διώξεις είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1920. Συνολικά περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο Ελί Βιζέλ και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην Πολωνία. Εκεί άφησαν την τελευταία τους πνοή ο πατέρας, η μητέρα και μία από τις τρεις αδελφές του.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ