Βρετανία: Κοινοπραξίες δυτικών και κινεζικών εταιρειών για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βρετανία: Κοινοπραξίες δυτικών και κινεζικών εταιρειών για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων

Η Κίνα ενδέχεται σύντομα να ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα πυρηνικά εργοστάσια στη Βρετανία, καθώς δύο κινεζικές κρατικές εταιρίες σχημάτισαν μια κοινοπραξία με δυτικές για να διεκδικήσουν ένα έργο προϋπολογιζόμενης αξίας 24 δισ. δολαρίων, είπαν πηγές της πυρηνικής βιομηχανίας και του χρηματοοικονομικού τομέα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά συναλλάγματος παγκοσμίως, κάπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, επεκτείνεται στις αγορές ενέργειας και υποδομών στην Ευρώπη, αγοράζοντας ποσοστά σε εταιρίες όπως είναι η βρετανική Thames Water, η πορτογαλική EDP και άλλες.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να κατασκευαστούν νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, αλλά οι υπερβάσεις κόστους μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τις δυτικές εταιρείες του τομέα να βρουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τέτοια έργα.

Οι εταιρείες Areva και Westinghouse (θυγατρική της Toshiba), που επιδιώκουν το βρετανικό πυρηνικό εργοστάσιο Horizon να χρησιμοποιεί αντιδραστήρες δικού τους σχεδιασμού, επέλεξαν να συνεργαστούν η καθεμιά με κινεζικές εταιρείες πυρηνικής ενέργειας για να υποβάλουν την προσφορά τους.

«Η Areva και η Westinghouse αμφότερες σχημάτισαν κοινοπραξίες μόνες τους», είπε μία πηγή που είναι ενήμερη για την διαδικασία υποβολής προσφορών αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί. Μια δεύτερη πηγή στον τραπεζικό τομέα επιβεβαίωσε το σχηματισμό των κοινοπραξιών για την υποβολή των προσφορών.

Οι γερμανικές ενεργειακές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας RWE και E.ON, που αντιμετωπίζουν πιέσεις εξαιτίας της απόφασης της Γερμανίας να σταματήσει πλήρως τη χρήση πυρηνικής ενέργειας σταδιακά, είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο την πώληση του Horizon, ενός έργου που είχαν αναλάβει από κοινού στο Γκλόστερ και στο οποίο σχεδίαζαν να επενδύσουν 15 δισ. λίρες (24 δισ. δολάρια), ώστε να κατασκευάσουν δύο πυρηνικά εργοστάσια στο Όλντμπερι και στο Ουίλφα, με συνολική δυνατότητα παραγωγής 6 γιγαβάτ.

Η Westinghouse σχημάτισε μια κοινοπραξία με την κινεζική State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC), ενώ η Areva με την China Guangdong Nuclear Power Holding Co (CGNPC), για να υποβάλουν χωριστές προσφορές, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς. Η Ουέστινγχαουζ, η Αρεβά και η SNPTC αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ στην περίπτωση της CGNPC δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος για την υποβολή ερωτήσεων.

Η ιαπωνική τράπεζα Nομούρα, η οποία είχε αναλάβει την διαδικασία πώλησης για λογαριασμό των RWE και E.ON, είχε ορίσει την 15η Ιουνίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, που αναμένεται να ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Δύο άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πιστεύεται ότι εξέφρασαν ενδιαφέρον, ανάμεσά τους πιθανώς και η ιαπωνική-αμερικανική GE Χιτάτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επίσημα, η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ