Κούβα: Η Αβάνα διαψεύδει ότι η κατάσταση της υγείας του Άλαν Γκρος έχει επιδεινωθεί - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κούβα: Η Αβάνα διαψεύδει ότι η κατάσταση της υγείας του Άλαν Γκρος έχει επιδεινωθεί

Η κυβέρνηση της Κούβας διέψευσε την καταγγελία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η υγεία του Άλαν Γκρος, του Αμερικανού υπηκόου που εκτίει κάθειρξης 15 ετών για κατασκοπεία στη νήσο της Καραϊβικής, έχει επιδεινωθεί και ζήτησε να σταματήσει αυτή που αποκάλεσε «εκστρατεία παραποιήσεων» από μέρους της Ουάσινγκτον με στόχο να δοθεί η εντύπωση πως ο 63χρονος υφίσταται κακομεταχείριση.

Η κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση απαντώντας στις καταγγελίες του δικηγόρου του και της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ο Γκρος πάσχει από διάφορα προβλήματα υγείας και η Αβάνα δεν δίνει πληροφορίες. «Η κατάσταση της υγείας του κ. Γκρος είναι φυσιολογική. Έχει χρόνιες παθήσεις, συνηθισμένες για έναν άνθρωπο της ηλικίας του, και του παρέχεται κατάλληλη θεραπεία γι' αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Τρώει υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα. Η καλή γενική κατάσταση της υγείας του φαίνεται από το γεγονός ότι τηρεί ένα αξιοσημείωτο πρόγραμμα άσκησης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο δικηγόρος του Γκρος, Πίτερ Καν, είπε ότι ο πελάτης του δυσκολεύεται να βαδίσει και η Κούβα δεν του παρέχει εκτενείς ιατρικές αναφορές για την κατάστασή του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για την επιδείνωση της κατάθλιψής του και της κατάστασης της υγείας του και κάλεσε την Αβάνα να τον απελευθερώσει «αμέσως».

Η φυλάκιση του Γκρος τερμάτισε πριν καν αρχίσει την αναμενόμενη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, μετά την εκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η κουβανική κυβέρνηση ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι παραδίδει συχνά εμπιστευτικές αναφορές για την κατάσταση της υγείας του τόσο στην αμερικανική κυβέρνηση όσο και στην οικογένεια του Γκρος, αλλά πρόσθεσε ότι θα «δημοσιοποιήσει άφθονη πληροφόρηση» για την κατάστασή του, εάν οι «παραποιήσεις» των στοιχείων που δίνει «συνεχιστούν».

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Αβάνας φάνηκε να υπονοεί ότι η μεταχείριση του φυλακισμένου θα μπορούσε να είναι σκληρότερη, αφού επισήμανε πως ο Γκρος κρατείται σε στρατιωτικό νοσοκομείο κι όχι σε φυλακή «όχι επειδή απαιτείται εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του, αλλά για να έχει τις καλύτερες συνθήκες».

Η Κούβα έχει απορρίψει τα αιτήματα του Γκρος να του δοθεί άδεια να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί την 90χρονη μητέρα του, που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα. Από καρκίνο πάσχει και η κόρη του.

Ο Γκρος είχε συλληφθεί στην Αβάνα τον Δεκέμβριο του 2009 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία. Εργαζόταν με σύμβαση στο πλαίσιο ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών, με μυστική χρηματοδότηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με στόχο την προώθηση πολιτικών αλλαγών στην Κούβα διαμέσου της αύξησης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η Αβάνα θεωρεί τα προγράμματα του είδους μέρος της μακρόχρονης προσπάθειας της Ουάσινγκτον να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας που εγκαθιδρύθηκε μετά την επανάσταση της δεκαετίας του 1950.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ