Ελβετία: Η Σου Κίι καλεί τους επενδυτές να μην συνεργάζονται με την κρατική βιρμανική πετρελαϊκή εταιρεία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ελβετία: Η Σου Κίι καλεί τους επενδυτές να μην συνεργάζονται με την κρατική βιρμανική πετρελαϊκή εταιρεία

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης ηγετική μορφή της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι κάλεσε τις ξένους χώρες να μην επιτρέπουν στις εταιρείες τους να συμμετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις με τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ μέχρις ότου εκείνες βελτιώσουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητά τους.

Η Σου Κίι, η οποία μιλούσε στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, στην οποία παίρνουν μέρος οι εκπρόσωποι των 185 χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ), σημείωσε: «Προς το παρόν η Εταιρεία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Μιανμάρ (MOGE) (...) με την οποία συμπράττουν ξένες εταιρείες του ενεργειακού τομέα αυτή τη στιγμή στερείται διαφάνειας και υπευθυνότητας».

«Η κυβέρνηση (της Μιανμάρ) πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια (...). Οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση με το να μην επιτρέπον στις εταιρείες τους να συνεργάζονται με την MOGE αν δεν τηρήσει αυτούς τους κανόνες», πρόσθεσε η Σου Κίι.

Μία ημέρα αφού ο ΔΟΕ ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει στη Μιανμάρ πριν περισσότερο από μια δεκαετία σε αναγνώριση της προόδου που συντελείται στη χώρα, η Σου Κίι δήλωσε ενώπιον της Διεθνούς Διάσκεψης ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενες.

Παράλληλα, η Σου Κίι χαρακτήρισε τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο Total «υπεύθυνο» επενδυτής στη Μιανμάρ.

«Πιστεύω ότι η Total είναι ένας υπεύθυνος επενδυτής, παρόλο που υπήρξαν» ερωτήματα τον καιρό της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, όμως «σήμερα δείχνει ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Σου Κίι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν θα ζητήσω από την Total και από τη Chevron (αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος) να φύγουν» από τη Μιανμάρ, πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ