Συρία: 3.353 νεκροί από τον Απρίλιο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: 3.353 νεκροί από τον Απρίλιο

Ο συριακός στρατός σφυροκόπησε με βαρύ πυροβολικό την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ σήμερα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άνθρωποι να βρουν το θάνατο μετά από μια χερσαία επιχείρηση η οποία συνάντησε σφοδρή αντίσταση στην πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγικής επαρχίας, ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.

Τα μπαράζ του πυροβολικού από κοντινά υψώματα ακολούθησαν την υποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών, οι οποίοι με την υποστήριξη αρμάτων μάχης είχαν μπει στην πόλη χθες Τετάρτη για να απομακρύνουν τους αντάρτες, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. Περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού.

Ένας σημαντικός πετρελαιαγωγός στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ τροφοδοτεί τα δύο διυλιστήρια της Συρίας, στην πόλη Χομς και σε έναν τερματισμό εξαγωγικό σταθμό στην Μεσόγειο. Μεγάλα τμήματα της επαρχίας έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

«Η Ντέιρ αλ Ζορ είχε χτυπηθεί από μερικές οβίδες του πυροβολικού στην διάρκεια της πρώτης επίθεσης του στρατού στην πόλη, τον Αύγουστο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υποστήκαμε παρατεταμένο βομβαρδισμό του πυροβολικού», είπε μια πηγή στο νοσοκομείο της πόλης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δύο αντάρτες ήταν ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι σκοτώθηκαν. Οι υπόλοιπες απώλειες ήταν άμαχοι».

Η Συρία επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση των δημοσιογράφων από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, καθιστώντας δύσκολη την επαλήθευση των απολογισμών που δίνουν είτε οι αρχές είτε οι αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες σπίτια στην οδό Πορτ Σαΐντ και στη συνοικία αλ Τζουμπέιλα, όπου χτυπήθηκε ένα κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Δύο οβίδες έπεσαν σε ένα σημείο όπου γίνονταν συχνά διαδηλώσεις εναντίον του Άσαντ στην συνοικία αλ Χαμιντίγια, όμως δεν βρίσκονταν εκεί αντιφρονούντες, είπαν οι ίδιες πηγές.

Αντάρτες αντιστάθηκαν στη χερσαία επίθεση του στρατού χθες χρησιμοποιώντας αντιαρματικές ρουκέτες με τις οποίες έπληξαν τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Σάλεχ αλ Σόχατ, ένας διοικητής των ανταρτών, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός άρματος μάχης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) είχαν επιτεθεί εναντίον μπλόκων και αρμάτων μάχης στον δρόμο που οδηγεί από την Ντέιρ αλ Ζορ στα σύνορα με το Ιράκ, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, είπαν πηγές της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έχει απολέσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της επαρχίας, καθώς οι συμμαχίες ανάμεσα στην κυβερνώσα ελίτ του Άσαντ --την οποία αποτελούν κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των αλαουιτών-- και σουνιτικές φυλές έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι γραμμές ανεφοδιασμού του στρατού να έχουν διακοπεί, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι η βία στη χώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.400 ανθρώπους, στην μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, περιλαμβανομένων 2.300 οι οποίοι σκοτώθηκαν στην διάρκεια του τελευταίου μήνα.

«Έχουμε 14.475 ανθρώπους οι οποίοι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2011: 10.117 άμαχους, 3.552 στρατιώτες και 807 αποστάτες», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία εδρεύει στη Βρετανία και επικαλείται για τα στοιχεία που απαριθμεί μαρτυρίες ενός δικτύου ακτιβιστών στο πεδίο.

Ο απολογισμός αυτός κατατάσσει ως «άμαχους» τους πολίτες αντάρτες, ανθρώπους που πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος, παράλληλα με τους αντικαθεστωτικούς στρατιωτικούς οι οποίοι αποστάτησαν από τις τάξεις των τακτικών δυνάμεων.

Από την 12η Απριλίου, την ημερομηνία που τέθηκε επίσημα σε ισχύ η εκεχειρία που προέβλεπε το σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, σε επιχειρήσεις καταστολής και σε μάχες ανάμεσα στο στρατό και σε αντάρτες το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει τουλάχιστον 3.353 νεκρούς, στην μεγάλη πλειονότητά τους τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μεταξύ της 13ης Μαΐου και της 13ης Ιουνίου, είχαμε 2.302 νεκρούς στη Συρία», ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν, σημειώνοντας πως πρόκειται για 1.455 άμαχους, 96 αποστάτες και 751 στρατιώτες, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου. «Στην διάρκεια των τελευταίων μηνών, είχαμε μια κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τα αντάρτικα στρατεύματα , όπως και των βομβαρδισμών, κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων», ανέφερε η οργάνωση, που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς.

Η παρατήρηση αυτή γίνεται μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ αλλά και της γαλλικής διπλωματίας, που εκτίμησαν τις τελευταίες ημέρες πως η συριακή κρίση φθάνει στο στάδιο του ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου--ανάλυση που απορρίπτει το καθεστώς, όπως και ένα μέρος της αντιπολίτευσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ