Σερβία: «Δεν με εξέπληξε η απουσία στήριξης των γειτονικών χωρών» δήλωσε ο Γέρεμιτς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: «Δεν με εξέπληξε η απουσία στήριξης των γειτονικών χωρών» δήλωσε ο Γέρεμιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε ότι είναι ευγνώμων προς το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ για τη στήριξή τους στην πρόσφατη εκλογή του στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η απουσία στήριξης από την Κροατία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη δεν του προκάλεσε έκπληξη.

«Πρόκειται απλά για μία ακόμη μη ανταπόκριση σε χειρονομίες καλής θέλησης που έχει κάνει η Σερβία. Μιλώ για τη στήριξη στις υποψηφιότητές τους στον ΟΗΕ, συγκεκριμένα της Κροατίας και της Βοσνίας» είπε ο κ. Γέρεμιτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι η προηγούμενη ηγεσία της Σερβίας με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς έκανε πολλά θετικά βήματα στην περιοχή, τα οποία όμως δεν είχαν την κατάλληλη ανταπόκριση.

«Ο καθένας έχει δικαίωμα στην κυρίαρχη πολιτική του και εμείς δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά τους ζητήματα. Αυτό δεν αρμόζει στη χώρα που έλαβε την εμπιστοσύνη να προεδρεύσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» σημείωσε ο κ. Γέρεμιτς, ο οποίος στις 8 Ιουνίου εξελέγη προεδρεύων της ΓΣ του διεθνούς οργανισμού επικρατώντας έναντι του αντιπάλου του πρέσβη της Λιθουανίας στον ΟΗΕ, Ντάλιους Τσεκουόλις.

Από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ υπέρ του Βουκ Γέρεμιτς ψήφισαν 99 και υπέρ του Ντάλιους Τσεκουόλις 85.

Ο εκπρόσωπος της Κροατίας ψήφισε υπέρ του πρέσβη της Λιθουανίας στον ΟΗΕ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν ψήφισε, επειδή δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρία της χώρας για τον υποψήφιο που θα στηρίξουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας θα προεδρεύσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το Σεπτέμβριο του 2012 έως το Σεπτέμβριο του 2013.

«Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα διαχειριζόμαστε την ημερήσια διάταξη και θα κατευθύνουμε τις συζητήσεις για όλα τα κεντρικά ζητήματα, που είναι στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ. Χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τον πρόεδρο δεν είναι δυνατόν να γίνει πράξη καμία πρωτοβουλία. Η χώρα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος βρίσκεται γι αυτό στο επίκεντρο της προσοχής και έχει ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή» τόνισε ο κ. Γέρεμιτς.

«Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι το μήνυμα που έλαβα από ένα συνάδελφο, ο οποίος μου παρέθεσε τη γνωστή ρήση του Γκάντι: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς» υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ