Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην Κύπρο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην Κύπρο

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος είχε επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιούλιο του 2008, επί πατριαρχίας του προκατόχου του κ. Κυρίλλου, μακαριστού Πατριάρχη Αλέξιου, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι η ρωσική εκκλησία και ο ρωσικός λαός, υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια ενιαία Κύπρο και συμμερίζονται τον πόνο του κυπριακού λαού.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα φθάσει στο διεθνές αερορόμιο Λάρνακας, με ειδική πτήση από τη Μόσχα. Για την επίσκεψη και τετραήμερη παραμονή του στην Κύπρο έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας και στο πλαίσιο αυτό, η Αρχιεπικοπή Κύπρου δεν δημοσιοποίησε επισήμως το πλήρες πρόγραμμα, ενώ ζητήθηκαν ειδικές διαπιστεύσεις δημοσιογράφων.

Είναι σημαντικό, από άποψη σημειολογίας, ότι οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησίων θα συλλειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στο ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης, ημέρα μνήμης του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, του οποίου η μονή και ο τάφος βρίσκονται στα κατεχόμενα. Επίσης, θα συλλειτουργήσουν την Κυριακή στο ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.

Τον Πατριάρχη Μόσχας θα υποδεχθούν, στο αεροδρόμιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τον Πατριάρχη Κύριλλο θα συνοδεύουν, ο στενός συνεργάτης του και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκι Σέργιος και άλλοι κληρικοί και υπηρεσιακοί αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Στις 13.30 σήμερα το μεσημέρι θα γίνει επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και θα ακολουθήσει, παρουσία του, πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Επίσης, θα καταθέσει στεφάνια στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σήμερα το απόγευμα ο Πατριάρχης Κύριλλος θα μεταβεί στην γυναικεία Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, όπου θα τον υποδεχθεί η αδελφότητα της Μονής και θα τον τιμήσει ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, δωρίζοντας του ειδικά αγιογραφημένη εικόνα του Αγίου Μνάσωνος, δεύτερου Επισκόπου Ταμασού μετά τον 'Αγιο Ηρακλείδιο. Το Σάββατο το πρωί, θα επισκεφθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, απ' όπου θα αγναντέψει την κατεχόμενη πόλη, και το απόγευμα στην Λεμεσό θα θέσει τα θεμέλια ναού για την εξυπηρέτηση των Ρώσων Ορθοδόξων, που ζουν στην πόλη.

Την Δευτέρα ο κ.Κύριλλος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια.

Παρόλο, που δεν έχουν ανακοινωθεί τα θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο προκαθημένων, πληροφορίες αναέρουν ότι αυτά δεν θα διαφέρουν από τα όσα συζήτησαν πρόσφατα στην Μόσχα, ο Πατριάρχης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Επίσης, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο, με την ολοκλήρωση τη επίσκεψης, θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν με τις θέσεις των δύο Εκκλησιών πάνω σε μείζονος εκκλησιαστικής σημασίας ζητήματα, όπως ο ρόλος της Ορθοδοξίας και των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στον σύγχρονο κόσμο και η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, η οποία έχει καθυστερήσει σχεδόν πενήντα χρόνια να συνέλθει, και αποτελεί ένα από τα οράματα και τις επιδιώξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ