Νιγηρία: 20 νεκροί απο επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας και επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας σκότωσαν 16 φερόμενους ως ισλαμιστές μαχητές σε ανταλλαγές πυρών χθες, ανακοίνωσε ο στρατός. Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς άκουσε σφοδρά πυρά και εκρήξεις στην απομακρυσμένη πόλη Μαϊντουγκούρι, στο άνυδρο, γεμάτο σκόνη βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Ο στρατός και η αστυνομία εξαπέλυσαν χθες επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ, μιας οργάνωσης που επιδιώκει την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους σε τμήματα της Νιγηρίας και κατηγορείται για εκατοντάδες βομβιστικές κι ένοπλες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών των τελευταία δύο χρόνια.

«Ορισμένοι τρομοκράτες που υποπτευόμαστε ότι ανήκαν στην Μπόκο Χαράμ αποπειράθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον πρακτόρων των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά δεν είχαν επιτυχία. Μέχρι στιγμής σκοτώσαμε 16 από τους τρομοκράτες στην διάρκεια μιας ανταλλαγής πυρών», είπε ο συνταγματάρχης Βίκτορ Εμπχαλέμε, που διευθύνει τις επιχειρήσεις στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.

Ο συνταγματάρχης πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν όπλα και πυρομαχικά από τους υπόπτους ενώ εξουδετέρωσαν αυτοσχέδιες βόμβες με ελεγχόμενες εκρήξεις. «Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το επίτευγμα με βάση πληροφορίες που μας έδωσαν πολίτες. Δεν υπήρξαν απώλειες στην δική μας πλευρά», είπε.

Η σέκτα διεκδίκησε την ευθύνη για μια επίθεση ενός καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο μια εκκλησία στη βόρεια Νιγηρία την Κυριακή η οποία είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 12 άνθρωποι, συνεχίζοντας τις ενέργειες εναντίον χριστιανικών τόπων λατρείας.

Πολλές επιχειρήσεις των αρχών με στόχο τον τερματισμό των ενεργειών από μέρους ισλαμιστών εξτρεμιστών στην περιοχή ως σήμερα έχουν αποτύχει. Αν και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι ισλαμιστές έχουν υποστεί πλήγματα τους τελευταίους μήνες λόγω των θανάτων και των συλλήψεων ηγετικών μελών της Μπόκο Χαράμ, η οργάνωση παραμένει ικανή να καταφέρνει αιματηρές επιθέσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ