Σερβία: Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Με εκπροσώπους του συνασπισμού υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), αύριο, Τετάρτη 6 Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επαφές του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης, για να είναι έτοιμοι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για το σχηματισμό κυβέρνησης που είναι η 5η Σεπτεμβρίου.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη 126 βουλευτών.

Χθες, ο κ. Νίκολιτς είχε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με εκπροσώπους του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), από τους κόλπους του οποίου προέρχεται και ο ίδιος.

Τόνισε δε πως οι βασικές προτεραιότητες του έργου της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

Την Κυριακή, ο κ. Νίκολιτς απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις σχετικά με το ποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων θα καταφέρει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσου σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει τα «ηνία» της διακυβέρνησης.

Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός του Δημοκρατικού Κόμματος θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των Σοσιαλιστών κι, όπως είπε, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία γι' αυτές τις διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός υπό το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εξασφάλισε 73 έδρες στη νέα βουλή, ακολουθούμενος από τους συνασπισμούς υπό τους Δημοκράτες και τους Σοσιαλιστές με 67 και 44 έδρες αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προσφέρει συνεργασία στους Σοσιαλιστές, αλλά και σε άλλα μεμονωμένα κόμματα, με τα οποία έχει ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωνε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη η σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πως οι συνομιλίες με τους Δημοκράτες θα συνεχιστούν.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες με τους Δημοκράτες. Εάν δεν επιτύχουν, μόνο τότε ο συνασπισμός SPS-PUPS-JS θα συνομιλήσει με άλλους πιθανούς εταίρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ