ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή κυβερνήτη στο Ουισκόνσιν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή κυβερνήτη στο Ουισκόνσιν

Για τρίτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών μία πολιτεία οργανώνει σήμερα επαναληπτική εκλογή για την καθαίρεση του κυβερνήτη της. Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, ο Σκοτ Γουόκερ, θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος και δήμαρχο του Μιλγουόκι Τομ Μπάρετ.

Ενα εκατομμύριο υπογραφές συγκεντρώθηκαν για την οργάνωση νέας ψηφοφορίας για την απομάκρυνση του κυβερνήτη.

Ο Γουόκερ, οποίος ανήκει στο κίνημα του Tea Party επικράτησε στις εκλογές του 2010 ενάντια στον Τομ Μπάρετ και ελπίζει ότι δεν θα έχει την τύχη των κυβερνητών της Καλιφόρνιας (το 2003) και της Βόρειας Ντακότα (το 1921). Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η αναμέτρηση θα γίνει στήθος με στήθος.

Ο Σκοτ Γουόκερ εφάρμοσε πολιτική λιτότητας για την περικοπή των δημοσίων δαπανών και δίχασε την πολιτεία με τα σχέδια για κατάργηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων για όλα τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καθώς και των φορολογικών διευκολύνσεων υπέρ των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Τα σχέδιά του προκάλεσαν την οργή των Δημοκρατικών και των συνδικάτων, οι οποίοι τα θεώρησαν ως επίθεση εναντίον του συνδικαλισμού.

Η μάχη του Ουισκόνσιν θεωρείται βαρόμετρο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και τη μονομαχία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ η διαμάχη για το οικονομικό πρόγραμμα ανάμεσα στον κυβερνήτη και τον αντίπαλό του μοιάζει με την ανταλλαγή των επιχειρημάτων ανάμεσα στους δύο προεδρικούς υποψηφίους.

«Θα αποτελέσει μία πρώτη ένδειξη για την κατεύθυνση του ανέμου που πνέει στο Ουισκόνσιν. Εχει συνέπειες και για την καμπάνια των προεδρικών εκλογών και για την πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Το Ουισκόνσιν μπορεί να αποτελέσει πολιτεία-κλειδί» για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής του Carleton College του Νόρθφιλντ της Μινεσότα Στίβεν Σάιερ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ