Τουρκία: Άρχισε στην Κωνσταντινούπολη διεθνής διάσκεψη για βοήθεια προς τη Σομαλία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τουρκία: Άρχισε στην Κωνσταντινούπολη διεθνής διάσκεψη για βοήθεια προς τη Σομαλία

Οι εκπρόσωποι 54 χωρών συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τα μέσα για να βοηθήσουν τη Σομαλία, μια χώρα κατεστραμμένη από έναν 20ετή εμφύλιο πόλεμο, της οποίας η μεταβατική κυβέρνηση και το μεταβατικό κοινοβούλιο πρόκειται να αντικατασταθούν τον Αύγουστο.

«Έπειτα από μια μακρά περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων, έχουμε σήμερα μπροστά μας μια ευκαιρία για αληθινή ειρήνη και αληθινή ασφάλεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ κατά την έναρξη αυτής της δεύτερης Διάσκεψης για τη Σομαλία που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Μια πρώτη διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία είχε διεξαχθεί το Φεβρουάριο στο Λονδίνο.

«Έπειτα από πολλά χρόνια, η ελπίδα επιστρέφει στη Σομαλία και ιδιαίτερα στο Μογκαντίσου», συνέχισε ο Μποζντάγκ υπογραμμίζοντας ότι η ηρεμία έχει αποκατασταθείο στη σομαλική πρωτεύουσα και μπορεί συνεπώς να υπάρηει ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη.

Ο σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιουέλι Μουχάμεντ Άλι επέμεινε από την πλευρά του ότι είναι ανάγκη οι Σομαλοί να εργαστούν μαζί και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη συμφιλίωση στις περιοχές που έχουν περάσει υπό τον έλεγχό της.

«Καλούμε τους δωρητές να δημιουργήσουν ένα ταμείο αρωγής για τη Σομαλία», πρόσθεσε επιμένοντας στην «ανάγκη να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα για το πώς θα εξαλειφθούν οι πηγές της βίας στη χώρα του.»

Η διάσκεψη αρχίζει σήμερα με συζητήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών πάνω σε τέσσερα θέματα ουσιώδη για τη σταθεροποίηση της χώρας: το νερό, την ενέργεια, τους δρόμους και τη βιωσιμότητα.

Η πολιτική πτυχή της βοήθειας προς τη Σομαλία θα θιγεί αύριο Παρασκευή, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και του προέδρου της Σομαλίας σεΐχη Σαρίφ Άχμεντ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ