ΕΕ:Η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΕΕ:Η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας

Το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας το οποίο εισάγει "χρυσούς κανόνες" και προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής έχει υπογραφεί από 25 κράτη και μένει να επικυρωθεί από 21 για να τεθεί σε ισχύ.

Καθώς δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία για την επικύρωση του συμφώνου, σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία επικύρωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Το σύμφωνο έχει ήδη επικυρωθεί από

την Ελλάδα, την πρώτη χώρα που προχώρησε στην επικύρωση του συμφώνου τον περασμένο Μάρτιο. Ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Σλοβενία, στα μέσα Απριλίου και η Ρουμανία στις 21 Μαΐου.

Το σύμφωνο αναμένεται να επικυρωθεί χωρίς προβλήματα από

την Σουηδία, όπου το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την προσεχή Τετάρτη και τη Δανία, όπου η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη.

Η διαδικασία επικύρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Λετονία, όπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις θερινές διακοπές των κοινοβουλίων.

Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία επικύρωσης στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία , την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία , τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σλοβακία.

Η διαδικασία επικύρωσης στις παραπάνω χώρες αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, ακόμη και αν διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του Βελγίου, όπου τόσο η ομοσπονδιακή βουλή, όσο και τα πέντε κοινοβούλια περιοχών και κοινοτήτων θα πρέπει να επικυρώσουν το σύμφωνο.

Προβλήματα είναι πιθανόν να παρουσιασθούν

στη Γαλλία, όπου ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσάπτει στο σύμφωνο ότι επιβάλλει "ισόβια λιτότητα". Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Φρανσουά Ολάντ απαίτησε την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης για να συμπληρωθεί από ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη. Ωστόσο, έχει διατηρήσει κάποιο περιθώριο ελιγμών χωρίς να διευκρινίζει εάν απαιτεί την αναθεώρηση του συμφώνου στο σύνολό του ή εάν αρκείται στην συμπλήρωσή του με ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη.

Στη Γερμανία, όπου η επικύρωση απαιτεί τροποποίηση του συντάγματος, χρειάζεται η έγκρισή του από πλειοψηφία τριών πέμπτων της κάτω Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD και οι Πράσινοι θέτουν όρους για την θετική τους ψήφο, κυρίως τη συμπλήρωσή του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης και διατύπωση ισχυρής δέσμευσης για την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ολα εξαρτώνται από της αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, που θα αφήσει χρονικό περιθώριο λίγων ημερών στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές στις 6 Ιουλίου.

Στην Ιρλανδία, την μόνη χώρα που η επικύρωση γίνεται μέσω δημοψηφίσματος, πρόκειται για μία επιχείρηση υψηλού ρίσκου: οι Ιρλανδοί έχουν ήδη απορρίψει με δημοψηφίσματα τη συνθήκη της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008, απειλώντας με εμπλοκή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και στις δύο περιπτώσεις, το "ναι" είχε επικρατήσει κατά το δεύτερο δημοψήφισμα.

Δεν συμμετέχουν στη διαδικασία επικύρωσης

η Βρετανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, οι μόνες χώρες που δεν υπέγραψαν το σύμφωνο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ