Περισσότερος χρόνος θα δωθεί στην Ισπανία από Ε.Ε. - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Περισσότερος χρόνος θα δωθεί στην Ισπανία από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προτείνει στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιμηκύνει κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι το 2014, την προθεσμία για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

"Εξετάζουμε αυτήν την επιλογή και είναι πιθανόν να κάνουμε σήμερα την ανακοίνωση", δήλωσε μία από τις πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την κατάσταση των οικονομιών των χωρών της ΕΕ και συστάσεις για καθεμία από τις κυβερνήσεις.

«Το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας δεν είναι ούτε τυφλό, ούτε ανόητο, ούτε ανελαστικό», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή, ενώ ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος ερωτήθηκε για την πιθανότητα να δοθεί ακόμη ένα έτος στη Ισπανία για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος απάντησε «Νομίζω πως ναι».

Το γεγονός ότι η Επιτροπή είναι πιθανόν να προτείνει αυτήν την επιλογή δεν σημαίνει ότι τελικά θα χορηγηθεί και η επιμήκυνση χρόνου μείωσης του ελλείμματος, καθώς η απόφαση θα ληφθεί τελικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης διότι θα δημιουργούσε προηγούμενο.

Η ΕΕ αρνήθηκε αυτήν την επιλογή στο Βέλγιο και την Ολλανδία, χώρες οι οποίες αναγκάσθηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ορισμένες χώρες φοβούνται ότι εάν η Ισπανία λάβει περίοδο χάριτος, και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση θα επικαλούνταν αυτό το προηγούμενο, υπονομεύοντας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη δεχθεί να αναθεωρήσουν τον στόχο της μείωσης του ισπανικού δημοσιονομικού ελλείμματος σε 5,3% του ΑΕΠ από 4,4% για το 2010. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 2011 το 8,9% του ΑΕΠ έναντι του υπεσχημένου 6%.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ