Αντιδράσεις Ομογένειας για επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αντιδράσεις Ομογένειας για επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ

Αντιδράσεις προκαλεί στην Ομογένεια η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Σικάγου.

Μετά τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει σε στελέχη της Ομογένειας η βράβευση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, από το Τάγμα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο του 2010, τώρα επικρίνεται η ηγεσία της Μητρόπολης Σικάγου για την απόφασή της να προσκαλέσει τον κ. Νταβούτογλου, στις 22 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η σύζυγός του πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ιάκωβο, τον πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Μητρόπολης Σικάγου, που αποτελείται από 50 ενορίες, σε έξι μεσοδυτικές πολιτείες. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας», επισημαίνεται η ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ τονίζεται ότι ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ανησυχία της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «Hellenic American Leadership Council», δικηγόρος Έντι Ζεμενίδης, σε επιστολή του προς τον επίσκοπο Μωκισσού Δημήτριο, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, υποστηρίζει ότι με την επίσκεψη Νταβούτογλου και την ανακοίνωση της Μητρόπολης δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική, υπονομεύοντας παράλληλα τις προσπάθειες των ηγετών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παραμονές του συνεδρίου τους στην Ουάσιγκτον, για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων του Ελληνισμού.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ζεμενίδη, ο Επίσκοπος υπεραμύνεται της απόφασης για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη, διατυπώνοντας την άποψη ότι «φυσικά, πουθενά δεν υπάρχει η θέση πως όλες οι ανησυχίες και οι προκλήσεις για τα δικαιώματα και τα προνόμια του Πατριαρχείου έχουν λυθεί και γι' αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ήταν τόσο τίμιος και ειλικρινής. Ούτε η Μητρόπολη Σικάγου, ούτε η Αρχιεπισκοπή ή άλλοι διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία ή η Ελλάδα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με βάση τα διεθνή πρότυπα (ακόμη και των δεσμεύσεών τους) στους τομείς της θρησκευτικής ελευθερίας και γενικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εξάλλου, η επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (ΠΣΕΚΑ), στις 6 με 8 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ