Τουρκία: Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε τους Σύρους να πολεμήσουν σε περίπτωση αδράνειας του ΟΗΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τουρκία: Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε τους Σύρους να πολεμήσουν σε περίπτωση αδράνειας του ΟΗΕ

Ο παραιτηθείς επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την έλλειψη δράσης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μετά τη σφαγή την Παρασκευή στη Χούλα, ενώ την κάλεσε να δράσει για να σταματήσουν οι δολοφονίες, στη διάρκεια συνάντησής του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Γαλιούν εξήγησε στον Νταβούτογλου ότι «σχεδόν 1.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισχύς του σχεδίου (του Κόφι) Άναν», όπως δήλωσε ένας τούρκος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Συμβούλιο καλεί τη διεθνή κοινότητα και κυρίως (τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία) Κόφι Άναν να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν οι δολοφονίες», σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Άναν, που προβλέπει την επιβολή εκεχειρίας στη Συρία, τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου και παραβιάζεται καθημερινά.

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή», υπογράμμισε ο Γαλιούν.

Εξάλλου ο παραιτηθείς επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου κάλεσε τον συριακό λαό να πολεμήσει στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα δεν αποφασίσει να επέμβει βάσει «του Άρθρου VII» της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας.

«Καλώ τον συριακό λαό να ξεκινήσει τη μάχη για την απελευθέρωση και την αξιοπρέπεια βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις, στους αντάρτες που βρίσκονται παραταγμένοι σε όλη τη χώρα και στις ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην περίπτωση που «η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει τις ευθύνες της βάσει του Άρθρου VII», δήλωσε ο Γαλιούν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Κωνσταντινούπολη.

Το Άρθρο VII της Χάρτας του ΟΗΕ προβλέπει την επιβολή μέτρων σε μία χώρα, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας, «στην περίπτωση που υπάρχει απειλή κατά της ειρήνης, κατάλυση της ειρήνης και πράξη επίθεσης».

Παράλληλα ο Γαλιούν κατήγγειλε τη δολοφονία 92 αμάχων, ανάμεσά τους και 32 παιδιά στη Χούλα, την οποία η αντιπολίτευση αποδίδει στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή τη σφαγή και την αποδίδει σε τρομοκράτες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα.

«Καλώ τον μεγάλο συριακό λαό και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να είναι έτοιμοι γιατί δεν έχουμε πλέον καιρό για χάσιμο», σημείωσε εκτιμώντας ότι «οι Σύροι δεν έχουν πλέον τίποτε να χάσουν εκτός από τις αλυσίδες τους και δεν θα σταματήσουν την ένδοξη πορεία τους πριν την ανακοίνωση της δημιουργίας μιας δημοκρατικής, ελεύθερης και κυρίαρχης Συρίας».

Στο μεταξύ χθες Σάββατο ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοίνωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από το σχέδιο Άναν, ενάμισι μήνα μετά την έναρξη της ισχύς της εκεχειρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ