Ο εκλεγμένος Σέρβος πρόεδρος Νίκολιτς κάνει λόγο για έναν «μακρύ και αβέβαιο» δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο εκλεγμένος Σέρβος πρόεδρος Νίκολιτς κάνει λόγο για έναν «μακρύ και αβέβαιο» δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ

Η Σερβία βρίσκεται σε έναν «μακρύ και αβέβαιο» δρόμο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κόσοβο για να εξασφαλίσει την ένταξη, είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χθες.

Η μετάβαση του Νίκολιτς στην Μόσχα αποτέλεσε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας την 20ή Μαΐου. Η εκλογή του πρώην ηγέτη του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ερμηνεύτηκε από δυτικούς αναλυτές ως ένδειξη πως το Βελιγράδι μπορεί να μεταβάλει την φιλοδυτική στάση που ακολουθήθηκε μετά την ανατροπή του θανόντος πρώην ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πριν από δώδεκα χρόνια.

Όμως συνεργάτες του Νίκολιτς επισήμαναν ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία είχε προγραμματιστεί πριν από την απροσδόκητη εκλογική του νίκη και πρόσθεσαν ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ορκωμοσία του θα γίνει στις Βρυξέλλες, την 12η Ιουνίου.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη που είχε και ο Πούτιν με οποιονδήποτε ξένο ηγέτη πέραν των κρατών της πρώην σοβιετικής ένωσης αφότου αναδείχθηκε ξανά πρόεδρος της Ρωσίας για εξαετή θητεία την 7η Μαΐου.

Οι Νίκολιτς και Πούτιν, που συναντήθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, αντάλλαξαν θερμά λόγια για την διμερή σχέση. «Βλέπουμε τη Σερβία ως μια αδελφή χώρα», είπε ο Πούτιν. «Η Σερβία είναι ένας εταίρος της Ρωσίας στα Βαλκάνια», είπε από την πλευρά του ο Νίκολιτς. Πάντως ο εκλεγμένος Σέρβος πρόεδρος είπε ότι θέλει η χώρα του να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Η Σερβία βρίσκεται στον δρόμο για [την ένταξη] στην ΕΕ. Είναι ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος. Θα ανατάξουμε τη χώρα βάσει των κανόνων που υφίστανται στην ΕΕ», είπε ο Νίκολιτς στον Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass και το σερβικό Tanjug. Πρόσθεσε ότι δεν έχει «ακούσει ότι έχει τεθεί ο όρος η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ακόμη κι αν σημάνει την διακοπή των διαπραγματεύσεων» για την ένταξη.

Ουδείς πολιτικός ηγέτης στη Σερβία έχει δηλώσει ότι θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου με αντάλλαγμα την ένταξη στην ΕΕ, ούτε έχει διατυπωθεί--επίσημα--τέτοιος όρος από πλευράς των Βρυξελλών. Η δύση πιέζει το Βελιγράδι να «εξομαλύνει τις σχέσεις» με την πρώην νότια επαρχία της, αλλά μια ρητή απαίτηση αναγνώρισης του Κοσόβου θα υποσκαπτόταν από το γεγονός πως τα 5 από τα 27 κράτη-μέλη ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του.

Ο Πούτιν, που επιδιώκει να αυξήσει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Σερβία, είπε στον Νίκολιτς πως η Μόσχα είναι «έτοιμη» να χορηγήσει ένα δάνεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων για την βελτίωση των υποδομών στη βαλκανική χώρα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια. Δεν διευκρίνισε πότε θα οριστικοποιηθεί η δανειακή σύμβαση, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο διμερούς συνεργασίας που είχε συμφωνηθεί το 2009.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ