Αιθιοπία-ΗΠΑ: Οι αρχές απελευθέρωσαν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο και τον μεταφραστή του - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αιθιοπία-ΗΠΑ: Οι αρχές απελευθέρωσαν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο και τον μεταφραστή του

Απελευθερώθηκαν ένας Αμερικανός δημοσιογράφους της Φωνής της Αμερικής (Voice of America, VoA) και ο μεταφραστής του, που είχαν συλληφθεί ενώ κάλυπταν μια διαμαρτυρία μουσουλμάνων εναντίον της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, όπως ανέφερε χθες το ραδιοφωνικό δίκτυο των ΗΠΑ.

Ο Πίτερ Χάινλαϊν και ο μεταφραστής του Σιμεγκίνε Γιεκόγιε συνελήφθησαν ενώ έφευγαν από ένα τέμενος το απόγευμα της Παρασκευής και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες χθες το πρωί, σύμφωνα με τη VoA.

«Ανακριθήκαμε από έναν αστυνομικό που μας είπε ότι κάναμε ρεπορτάζ παράνομα. Είπε ότι πήγαμε σε μια προβληματική περιοχή και ότι οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμιά δουλειά να πάνε εκεί», φέρεται να είπε ο Χάινλαϊν, σύμφωνα με ένα κείμενο που δημοσίευσε στον ιστότοπό του ο σταθμός, ο οποίος χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι δύο άνδρες απελευθερώθηκαν αφού ένας αξιωματούχος της Αμερικανικής πρεσβείας επισκέφθηκε τη φυλακή όπου κρατούνταν, μετέδωσε η VoA.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αιθιοπίας Σιμέλες Κεμάλ είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Χάινλαϊν συνελήφθη διότι δεν έδωσε τα στοιχεία του στην αστυνομία.

Μουσουλμάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ότι αναμιγνύεται στις υποθέσεις τους προωθώντας ένα κίνημα το οποίο αντιτίθεται στην υπερσυντηρητική ιδεολογία και απορρίπτει τη βία. Ο πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι έχει δηλώσει ότι ανησυχεί λόγω ενδείξεων περί ενός μεγεθυνόμενου «εξτρεμισμού» στη χώρα.

Οργανώσεις προάσπισης των δημοσιογράφων κατηγορούν την Αντίς Αμπέμπα ότι χρησιμοποιεί την εθνική ασφάλεια σαν πρόσχημα για να καταστέλλει την ελευθερία του λόγου, κάτι που η κυβέρνηση Ζενάουι διαψεύδει. Οι επικριτές της επισημαίνουν ένα νόμο του 2009, βάσει του οποίου αν κάποιος καταδικαστεί για την δημοσίευση πληροφοριών που μπορεί να "υποκινήσουν" τους αναγνώστες να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών. Πάνω από 10 δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίζει διώξεις βάσει του νόμου αυτού, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί νωρίτερα φέτος σε 11 χρόνια κάθειρξη βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου αφού κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ότι αποπειράθηκαν να μεταβούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να "βοηθήσουν" μια οργάνωση ανταρτών. Οι δύο δημοσιογράφοι ζήτησαν επιείκεια και δεν άσκησαν έφεση, με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν την ταχύτερη απελευθέρωσή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ