Ονδούρα: Διαδηλώσεις κατά της βίας εναντίον των δολοφονιών δημοσιογράφων, Τεγκουσιγκάλπα, ΜΜΕ, - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ονδούρα: Διαδηλώσεις κατά της βίας εναντίον των δολοφονιών δημοσιογράφων, Τεγκουσιγκάλπα, ΜΜΕ,

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Ονδούρα κατα της βίας εναντίον δημοσιογράφων και των δολοφονιών λειτουργών του Τύπου, καθώς μέσα σε τρεις χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 20 εξ αυτών, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν σκοτώνετε την αλήθεια δολοφονώντας δημοσιογράφους», φώναζαν διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί επαγγελματίες του κλάδου των ΜΜΕ, στην διάρκεια πορείας την οποία πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, έξω από την έδρα της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προεδρία της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι μόνο στην Τεγκουσιγκάλπα. Δημοσιογράφοι έκαναν επίσης διαδηλώσεις στις πόλεις Σαν Πέδρο Σούλα, Κομαγιάγκουα, Τσολουτέκα, Λα Σέιμπα κ.ά.

«Φτάνει η ατιμωρησία», έγραφε ένα πλακάτ, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δολοφονιών δεν διαλευκαίνονται ποτέ από τις αρχές.

Η τελευταία περίπτωση, η οποία προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης στη χώρα και στο εξωτερικό, ήταν η απαγωγή και η δολοφονία ενός γνωστού δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού, του Αλφρέδο Βιγιατόρο, ο οποίος εξαφανίστηκε την 9η Μαΐου και βρέθηκε νεκρός μια εβδομάδα αργότερα σε έναν δρόμο.

Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές σταμάτησαν για να αφήσουν λουλούδια στο ραδιοφωνικό σταθμό HRN, όπου εργαζόταν ο Βιγιατόρο.

Ο Βιγιατόρο είναι ο 20ός δημοσιογράφος που δολοφονείται στην κεντροαμερικανική χώρα μετά την ανατροπή με στρατιωτικό πραξικόπημα του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια την 28η Ιουνίου 2009, τρία χρόνια αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι είναι «δύσκολο» να αναγκάζεται να μάχεται εναντίον «αυτών το καθήκον είναι η προστασία του λαού», αναφερόμενος στο γεγονός ότι αστυνομικοί πολλές φορές εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ονδούρας, μιας χώρας 7,6 εκατ. κατοίκων, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε στις 86 ανά 100.000 κατοίκους το 2011, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο παγκοσμίως.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ