Σομαλία: Πέντε άμαχοι νεκροί από οβίδα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σομαλία: Πέντε άμαχοι νεκροί από οβίδα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οβίδα έπληξε ένα μικρό λεωφορείο με το οποίο προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες σε μια πόλη βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Σομαλίας, καθώς δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και του κυβερνητικού στρατού εντείνουν τις προσπάθειές τους να απωθήσουν μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μαχητές της ΑΕ και του στρατού κλιμάκωσαν τις επιθέσεις εναντίον των μαχητών της Σεμπάμπ στα βόρεια προάστια του Μογκαντίσου και εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προχειροφτιαγμένες κατοικίες στις οποίες διέμεναν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Άλι Μούσα, συντονιστής της υπηρεσίας των ασθενοφόρων στο Μογκαντίσου, είπε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν όταν μια ομάδα έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν φεύγοντας από τη Λαφόλ, 21 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, ενώ εννιά ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Παραμένει άγνωστο ποιος έριξε την οβίδα.

Η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, που πλέον ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, προσπαθεί να προελάσει στην Αφγκόγιε, μια περιοχή βόρεια του Μογκαντίσου όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Εκπρόσωπος της δύναμης AMISOM είπε ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται στα προάστια της Αφγκόγιε, αλλά αποφεύγουν να επιτεθούν για να μην προκαλέσουν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πρόσθεσε ότι επτά στρατιώτες της δύναμης τραυματίστηκαν σε μάχες την Τετάρτη και χθες.

«Συναντήσαμε αντίσταση στη βάση μας στην Αρμπίσκα [22 χλμ. βορειοανατολικά του Μογκαντίσου]. Δεν επρόκειτο να παρασυρθούμε σε μάχη εν μέσω άμαχου πληθυσμού—καταδιώξαμε την αλ Σεμπάμπ», είπε ο αντισυνταγματάρχης Πάντι Ανκούντα.

Σύμφωνα με κατοίκους των περιοχών αυτών, εκατοντάδες πολίτες έφυγαν εσπευσμένα από τις περιοχές Αφγκόγιε, Ελάσα και Λαφόλ για Τρίτη ημέρα, ενώ μαχητές της Σεμπάμπ επίσης υποχώρησαν προς το νότο, εκτός από μερικούς μαχητές που έμειναν για να πολεμήσουν.

Η Αφρικανική Ένωση εκτιμά ότι εάν εξασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής Αφγκόγιε θα μπορέσει να εξασφαλίσει σε 400.000 ανθρώπους πρόσβαση σε βοήθεια.

Στο μεταξύ η εθνική ένωση Σομαλών δημοσιογράφων και ο Αγκουστίν Μαχίγκα, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Σομαλία, καταδίκασαν την δολοφονία του Άχμεντ Άντο Άνσουρ, παραγωγού και δημοσιογράφου του Radio Shabelle, χθες, από αγνώστους. Ένας συνάδελφός του, ο Μοχάμεντ Μπασίρ, είπε ότι κι ο ίδιος έλαβε απειλητικά μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο. «Είναι ο τρίτος ρεπόρτερ του Σαμπέλ που σκοτώνεται φέτος. Είμαστε πραγματικά δυστυχισμένοι που τον χάσαμε», είπε ο Μπασίρ.

«Αυτός ο κύκλος βίας πρέπει να σταματήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μαχίγκα, καταγγέλλοντας την «βάρβαρη δολοφονία» του δημοσιογράφου.

Πρόκειται για την έκτη δολοφονία δημοσιογράφου στη Σομαλία εντός 2012.

Η χώρα είναι η πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους στην Αφρική, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ