Μπουρκίνα Φάσο-Μαλί: Τουλάχιστον τριάντα νεκροί σε συγκρούσεις μελών δύο φυλών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μπουρκίνα Φάσο-Μαλί: Τουλάχιστον τριάντα νεκροί σε συγκρούσεις μελών δύο φυλών

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες της φυλής Ντογκόν και νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Φουλάνι στα σύνορα του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσαν οι αρχές στην δεύτερη χώρα χθες βράδυ.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν την Τρίτη, σημειώθηκαν κοντά στην Σαρί, μια πόλη στο Μαλί, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, είπε ο Χαλίλ Μπάρα, ο περιφερειάρχης στο βορρά, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Μπάρα είπε ότι η διένεξη οφείλεται σε μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες της δυτικής Αφρικής, που επιτρέπει σε βοσκούς από την Μπουρκίνα Φάσο να μεταφέρουν τα ζώα τους σε περιοχές στο Μαλί όπου υπάρχουν διαθέσιμοι βοσκότοποι.

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης από τον πρώην πρόεδρο του Μαλί Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, οι βοσκοί της φυλής των Φουλάνι επιτρεπόταν να εισέρχονται στο έδαφος του Μαλί μέσω συγκεκριμένων διαδρόμων. Όμως στο Μαλί επικράτησε χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου που ανέτρεψε τον Τουρέ και η μισή και πλέον έκταση της χώρας περιήλθε στον έλεγχο των ανταρτών Τουαρέγκ.

«Τα μέλη της φυλής Ντογκόν, που πάντοτε εναντιώνονταν στο άνοιγμα αυτών των διαδρόμων, εκμεταλλεύτηκαν την κρίση στο Μαλί. . . αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα κάνοντας επίθεση στους καταυλισμούς των Φουλάνι», είπε ο Μπάρα, λέγοντας ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα ανήκαν στους κτηνοτρόφους. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, κυρίως βοσκοί, διέφυγαν και επέστρεψαν σε χωριά στην Μπουρκίνα Φάσο, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Μαλί δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ