Ισραήλ: «Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε αέναντι στο Ιράν» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισραήλ: «Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε αέναντι στο Ιράν»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ζήτησε απο τις μεγάλες δυνάμεις να επιδείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στην Τεχεράνη, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής σημαντικής συνάντησης στη Βαγδάτη με αφορμή το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Στη Βαγδάτη πρέπει να προσέξετε ότι χάρη σε μερικές παραχωρήσεις, το Ιράν καταφέρνει να αποφεύγει μια ενίσχυση των κυρώσεων», προειδοποίησε ο Μπαράκ εκτιμώντας σε συνέντευξή του στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «χωρίς μια ενίσχυση των σημερινών κυρώσεων το Ιράν θα συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα»

«Δεν πρέπει να ενδώσουν την τελευταία στιγμή, να σταυρώσουν τα χέρια ή να υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εξετάζει με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο ότι μια συμφωνία για την άρση των αμφιβολιών όσον αφορά το χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα υπογραφεί προσεχώς μεταξύ της ΙΑΕΑ και του Ιράν,

«Οποιαδήποτε απαίτηση μικρότερη αυτής για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% και 3,5%, για μεταφορά εκτός του Ιράν οποιασδήποτε ποσότητας εμπλουτισμένου ουρανίου και για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Κομ είναι ανεπαρκής», είπε.

Στις συνομιλίες της Βαγδάτης θα μετάσχει το Ιράν και η ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανίαμ όπου οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο, όπως δηλώνει η Τεχεράνη, προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνική χρήση. Ωστόσο μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας το θεωρεί μια κεκαλυμμένη απόπειρα του Ιράν να ενταχθεί στη μικρή λέσχη των πυρηνικών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι πάγια η θέση της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ, «Δεν αλλάξαμε γνώμη, ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομικό όπλο και όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε υποδηλώνοντας την πιθανότητα μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι πλέον υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, με τον επικεφαλής τον Νετανιάχου προβάλλουν την απειλή μιας στρατιωτικής επιχείρησης εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ