Σλοβενία: «Οι Σέρβοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τάντιτς» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σλοβενία: «Οι Σέρβοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τάντιτς»

Ο πρώην πρέσβης της Σλοβενίας στη Σερβία κ. Σούκλιε αναφέρθηκε στην μη αναμενόμενη νίκη του Τόμισλαβ Νίκολιτς έναντι του πρώην προέδρου Μπορις Τάντιτς, και δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι «οι Σέρβοι κουράστηκαν από τις υποσχέσεις περί διεύρυνσης της ΕΕ και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Οι Σέρβοι ψηφοφόροι επέλεξαν μεταξύ δύο συνθημάτων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 20 Μαΐου- το σύνθημα του πρώην προέδρου Μπόρις Τάντιτς «Επέλεξε το μέλλον των παιδιών μας» και του Τόμισλαβ Νίκολιτς «Τιμωρήστε τον Τάντιτς». Το τελευταίο ήταν προφανώς πιο αποτελεσματικό», σχολίασε ο Σλοβένος πολιτικός αναλυτής Μπορούτ Σούκλιε, εξηγώντας οτι ο Τάντιτς «Επεδίωκε τον αναγκαίο κοινωνικό συμβιβασμό, ο οποίος όμως επιβραβεύεται μόνο σε πολύ σταθερά αναπτυγμένες χώρες».

«Η πολιτική του ιδεολογία ήταν μία ευρωπαϊκή Σερβία, αλλά αυτό δεν έπεισε τους ψηφοφόρους, όχι μόνον λόγω της κόπωσης από τη διεύρυνση της ΕΕ και το δισταγμό στις αποφάσεις της Ένωσης όσον αφορά τη διεύρυνση, αλλά και λόγω των συνεπειών της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την οποία οι Σέρβοι μπορούν να δουν σχεδόν 'ζωντανά' στην Ελλάδα» πρόσθεσε

Οι δημοσκοπήσεις που έδειχαν ένα ισχυρό προβάδισμα του Τάντιτς επίσης δεν ευνόησαν την προσέλευση των ψηφοφόρων του, παρ' ότι οι έρευνες της κοινής γνώμης είναι γνωστές ως αναξιόπιστες, είπε κ. Σούκλιε.

Υπογράμμισε ότι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, επικεφαλής βραχίονας του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), είχε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αλλάξει και ότι αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο που ανέμεναν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ.

Το έρωτημα, σύμφωνα με τον κ. Σούκλιε, είναι πώς ο Νίκολιτς θα συνδέσει τη θέση αυτή με τις επικρατούσες απόψεις των πολιτικών του συνεργατών, καθώς αυτό θα επηρεάσει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Σερβία.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) ως σχετικό νικητή των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα αρχίσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού στο Σερβικό Κοινοβούλιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ