Χριστόφιας: Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος να αποφασίσει για την τύχη του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή του, πως ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος να αποφασίσει για την τύχη του, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε κοινή διεθνή συνέντευξη Τύπου με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, το μεσημέρι στη Βιέννη, όπου από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία, εκφράζοντας συγχρόνως την ευχή και ελπίδα του, ο ελληνικός λαός να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που θα τον υπηρετήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο για το παρόν και το μέλλον.

Ο ίδιος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό και την ευχή του για ό,τι καλύτερο, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος, απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορέσουν να αντέξουν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα ήθελε να τολμήσει να σκεφθεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια φυγή της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, γιατί είναι γνωστό τι θα σημαίνει για την Κύπρο, την οικονομία της και τον κυπριακό λαό, πέραν, βέβαια, από τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση, αν οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα θα οδηγήσουν την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης ή αν θα μπορέσει να τον αποφύγει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε πως η πραγματική οικονομία της Κύπρου δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την ελληνική οικονομία και πως οι ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο αγγίζουν μόνο το 1% του εθνικού εισοδήματος της Κύπρου.

Συγχρόνως όμως πρόσθεσε, ότι «εκείνο που δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, είναι το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει ασφαλώς οι Κύπριοι τραπεζίτες, δεν έχει σχέση με τις πολιτικές της κυβέρνησης, όμως, είναι πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται 1,8 δισεκατομμύρια Ευρώ για τη στήριξη μιας τράπεζας, η οποία κινδυνεύει με χρεοκοπία, το πού θα βρεθούν είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, υπάρχει ο προβληματισμός και γίνονται ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης».

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να μπει κανείς σε Μηχανισμό Στήριξης, όπως ο τρόπος που μπήκε η Ελλάδα - που δεν νομίζει να χρειάζεται κάτι τέτοιο η Κύπρος - και υπάρχει ο τρόπος του δανεισμού, ουσιαστικά από το Μηχανισμό Στήριξης, για να στηριχθεί η τράπεζα και ως προς αυτούς γίνονται συζητήσεις και πολύ σύντομα πρέπει να παρθούν τελικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, «αν δεν υπήρχε η έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν καμιά απολύτως βοήθεια από κανένα Μηχανισμό Στήριξης, όμως το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ