ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν έχει να «φοβάται» τίποτε από το NATO - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν έχει να «φοβάται» τίποτε από το NATO

Η Ρωσία «δεν έχει τίποτε να φοβάται από το NATO», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του βορειοατλαντικού συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν χθες, μετά την ανακοίνωση των 28 ηγετών της στρατιωτικής συμμαχίας ότι η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη —για την οποία η Μόσχα έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες— τέθηκε σε λειτουργία εν μέρει.

«Η Ρωσία δεν θα έπρεπε να φοβάται τίποτε από το NATO—τίποτε να φοβάται από την πυραυλική άμυνα», έγραψε ο Ράσμουσεν στο λογαριασμό του στο Twitter. Η ασπίδα είναι «εντελώς αμυντική, δεν έχει στόχο κάποια χώρα», πρόσθεσε.

Αργότερα ο Ράσμουσεν είπε στους δημοσιογράφους ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Μόσχα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σε κάποιο σημείο η Ρωσία θα συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να συνεργαστούμε στην πυραυλική άμυνα».

Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε την δημιουργία της ασπίδας αποτέλεσμα «αληθινής διατλαντικής ομαδικής δουλειάς», σημειώνοντας ότι η δυνατότητα που δίνει είναι «το πρώτο βήμα προς τον μακροπρόθεσμο στόχο να παρέχουμε πλήρη κάλυψη και προστασία για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς όλων [των κρατών-μελών του] NATO, τις περιοχές τους και τις δυνάμεις τους».

Νωρίτερα χθες, οι ηγέτες του NATO κήρυξαν την ασπίδα που προστατεύει ευρωπαϊκές χώρες από πυραυλικές επιθέσεις σε μερική επιχειρησιακή λειτουργία, κάνοντας λόγο για ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση του συστήματος, το 2020.

Η Ρωσία, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η ασπίδα δεν στρέφεται εναντίον της, ζητεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις γι' αυτό. Χθες, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε εκ νέου το NATO να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων του, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μεταβάλλει τη στρατηγική ισορροπία. Η Μόσχα έχει απειλήσει να προχωρήσει σε κινήσεις αντιποίνων, παρά το ότι οι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει πως βασικός στόχος του συστήματος είναι να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις από χώρες όπως το Ιράν.

Προς το παρόν, το νατοϊκό σύστημα διαθέτει μια εγκατάσταση ραντάρ στην Τουρκία και αμερικανικά πλοία με συστήματα αναχαίτισης πυραύλων στην Μεσόγειο, που είναι ικανά να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς. Το κέντρο ελέγχου και διοίκησης είναι εγκατεστημένο στο Ραμστάιν, στη Γερμανία.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι αντιμετωπίζει με «πραγματισμό» την θέση σε λειτουργία ενός τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας, λέγοντας όμως ότι θέλει να ληφθούν «όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ