Βουλγαρία: Εκλογή ηγεσίας στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βουλγαρία: Εκλογή ηγεσίας στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

«Στην εποχή του Σολόμωντα, στην κρίση του βιβλικού βασιλιά προσέφυγαν δύο γυναίκες, η κάθε μια από τις οποίες υποστήριζε, ότι είναι η μάνα ενός μικρού αγοριού.

Αφού άκουσε και τις δύο υποτιθέμενες μανάδες να υπερασπίζονται με πάθος το δίκιο τους, ο Σολόμωντας είπε: «Κόψτε το παιδί στα δύο και δώστε σε κάθε μία από τις ενάγουσες από ένα κομμάτι»!. «Όχι, όχι, μη το κάνετε! Ας το πάρει εκείνη, μόνο σώος και αβλαβής να είναι ο γιος μου!» αντέδρασε αμέσως η πραγματική μάνα. Ενώ η ψεύτικη μητέρα σιωπούσε».

Τη βιβλική αυτή ιστορία υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Γεόργκι Παρβάνοφ για να τεκμηριώσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει, τελικά, τη μάχη για να αναλάβει ξανά την προεδρία των σοσιαλιστών, την οποία άρχισε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος της Βουλγαρίας τον περασμένο Ιανουάριου.

Την απόφαση του να θυσιάσει την προσωπική φιλοδοξία του στο βωμό της ενότητας του κόμματος ανακοίνωσε ο κ. Παρβάνοφ, με μια δραματική ομιλία του στη χθεσινοβραδινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση , του 48ου Συνεδρίου του κόμματος.

Πέρα από τις εξηγήσεις βιβλικού τύπου ο Γε'οργκι Παρβάνοφ, ο οποίος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση από το βήμα εναντίον του σημερινού αρχηγού των σοσιαλιστών, ότι «δεν τραβάει» και χάνει συνεχώς εκλογικές μάχες, εκτιμάται ότι πιθανότητα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη μάχη με τον πρώην μαθητή του Σεργκέι Στανίσεφ, όταν πείστηκε πως εκείνος που «δεν τραβάει» στη μάχη για την προεδρία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ο ίδιος

Αυτό επισημαίνουν σήμερα οι Βούλγαροι σχολιαστές, σύμφωνα με τους οποίους ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας έχει προκαλέσει τη δυσφορία τον σοσιαλιστών με την πολύμηνη προσπάθεια του «να εκτοπίσει» από την αρχηγία τον κ. Στανίσεφ με περιοδείες στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος και επιθέσεις στα ΜΜΕ.

Τη λάθος τακτική του ο κ. Παρβάνοφ, «στεφάνωσε» με δριμύ κατηγορώ του νυν αρχηγού των σοσιαλιστών στο συνέδριο. Ο κ. Παρβάνοφ υποστήριξε, ότι ο Σεργκέι Στανίσεφ «μπουκώνει το κόμμα» αφού «εδώ και χρόνια δεν δίνει καμία προστιθέμενη αξία στους αγώνες των σοσιαλιστών» ενώ «ο Μπόικο Μπορίσοφ τραβάει το ΓΕΡΜΠ σαν ατμομηχανή», για να καλέσει τους συνέδρους να εκλέξουν «δυναμικό και αποφασιστικό αρχηγό» που θα είναι σε θέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κυβερνών κόμμα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η απροκάλυπτη άμεση επίθεση εναντίον του αρχηγού αποτελεί μοιραίο λάθος για ένα κόμμα με παράδοση 120 χρόνων, να προκαθορίζει στα παρασκήνια τις αλλαγές στην ηγεσία του, σχολίασε στα βουλγαρικά μέσα η αναλυτής Τατιάνα Μπουρυτζίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, ο αναβαπτισμένος στο κύπελλο της συντροφικής αγάπης και εμπιστοσύνης Σεργκέι Στανίσεφ (η επίσημη αγγελία της νίκης του οποίου κατά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αναβλήθηκε για σήμερα, Κυριακή, λόγω της παράτασης του τελικού της Champions League, αφού οι Βούλγαροι σοσιαλιστές προτίμησαν να αντικατάστησαν προσωρινά τα κομματικά πάθη της «γιγαντομαχίας» Στανίσεφ-Παρβάνοφ με εκείνα της ποδοσφαιρικής τιτανομαχίας «Μπάγιερν – Τσέλσι») θα έχει τώρα κάθε άνεση να επικεντρωθεί στην εκστρατεία για τις τακτικές βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Την προεκλογική εκστρατεία ο κ . Στανίσεφ την ξεκίνησε ουσιαστικά, με την πολιτική ομιλία του πλέον της μιας ώρας στο συνέδριο, με κεντρικό άξονα την κριτική του κατά της «καταστροφικής», κατά τον κ. Στανίσεφ, διακυβέρνησης του ΓΕΡΜΠ, με το οποίο οι σοσιαλιστές δεν πρόκειται να έχουν κανένα διάλογο, ούτε να συνεργαστούν με κανένα τρόπο.

«Εκείνοι είναι σαν τις ακρίδες. Όπου περνάνε, χορτάρι δεν ξαναβγαίνει» είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ο νεοεκλεγμένος, με 70 % των ψήφων, Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο πρόεδρος του ΒΣΚ, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και προσωρινός πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΚΕΣ) κατέστησε σαφή την πρόθεση του να στρίψει το τιμόνι αριστερά δια της αντικατάστασης του «επίπεδου», όπως αποκαλείται στη Βουλγαρία, Φόρου Εισοδήματος με ένα ενιαίο συντελεστή από 10 %, με νέα, κλιμακοειδή φορολόγηση των διαφορετικών εισοδημάτων και με άλλα μέτρα αριστερού περιεχομένου ένα και όταν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Στανίσεφ προσπαθεί να γεμίσει τα πανιά του κόμματος του με τον αέρα των αλλαγών, που πνέει στην Ευρώπη αλλά και στο ίδιο το ΒΣΚ, σχολιάζουν οι αναλυτές. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, ότι στο 48ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σόφια, τις ένθερμες και παρατεταμένες επευφημίες προκάλεσε η ομιλία του αρχηγού της «αριστερής πτέρυγας» του ΒΣΚ Γιαννάκη Στοϊλοφ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, όταν εξέφρασε τη δυσφορία του, ότι «στο ΒΣΚ παραείναι πολυάριθμοι οι ολιγαρκείς και οι μεγιστάνες». Για να καλέσει στη συνέχεια τους Βούλγαρους σοσιαλιστές «να θυμηθούν, ότι είναι κόμμα του λαού και της εργατιάς», όπως είπε ο κ. Στοίλοφ, μεταξύ των άλλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ