ΗΠΑ: xαλάρωση των κυρώσεων και διορισμό πρεσβευτή στο Μιανμάρ ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: xαλάρωση των κυρώσεων και διορισμό πρεσβευτή στο Μιανμάρ ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεών τους κατά της Μιανμάρ και το διορισμό αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια.

«Οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις τους στις εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στις νέες επενδύσεις στη Μιανμάρ» δήλωσε από την Μπανγκόκ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

«Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας είναι σημαντική για να υποστηριχτούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, να διευκολυνθεί η ευρεία οικονομική ανάπτυξη και για να βγει η Μιανμάρ από την απομόνωση», τόνισε η αμερικανίδα υπουργός.

Η Κλίντον ταξίδεψε στη Μιανμάρ το Νοέμβριο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τέιν Σέιν, ο οποίος έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον Μάρτιο του 2011 ενω είχε συναντηθεί και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σου Κι, στο κόμμα της οποίας επετράπη να συμμετάσχει στις εκλογές της 1ης Απριλίου. Η Αούνγκ ορκίστηκε αυτόν τον μήνα βουλευτής.

Λίγο μετά την επίσκεψή της αυτή η Κλίντον υποσχέθηκε να διορίσει πρεσβευτή στη Γιανγκόν και χθες, ο Ντέρεκ Μίτσελ, διπλωμάτης με μακρά πείρα στις σχέσεις με τη Μιανμάρ, διορίστηκε πρεσβευτής. Ο διορισμός του θα χρειαστεί την έγκριση της Γερουσίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αυστηρή λογοκρισία που επιβάλλει η κυβέρνηση στις πολιτικού περιεχομένου ειδήσεις, αναμένεται να χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα με τη συγκρότηση ενός συμβουλίου του Τύπου, το οποίο θα θεσπίσει τους κανόνες της δημοσιογραφικής ηθικής.

Το συμβούλιο Τύπου, του οποίου τα μέλη θα διορίσει αρχικά ο Τέιν Σέιν, θα θέσει τις βάσεις για την ψήφιση από το Κοινοβούλιο νέου νόμου για τα ΜΜΕ κατά την προσεχή συνεδρίασή του, τον Ιούλιο. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος αυτός, οι περιορισμοί για τα τοπικά ΜΜΕ θα αρθούν και θα επιτραπεί ακόμα και η έκδοση ημερήσιων εφημερίδων.

Σήμερα στη Μιανμάρ εκδίδεται μόνον η εφημερίδα New Light of Myanmar, ενώ όλα τα κανάλια ελέγχονται από την κυβέρνηση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ