Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας.Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν μαζικές περικοπές στο μισθολόγιο της τράπεζας, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν μέσο όρο το 12%, ενώ οι μειώσεις των μισθών των διευθυντικών στελεχών φτάνουν μέχρι και το 60%.

Με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων παρέχεται η ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως διευθετεί τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται με τον βασικό νόμο, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζεται η ανάγκη κρατικής παρέμβασης.

Οι βουλευτές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι και μουδιασμένοι στην Ολομέλεια, ενώ στις αναφορές τους δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Μίλησαν για τη σοβαρότητα που επέδειξε η Βουλή σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που αφορά την οικονομία της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν δύσκολη για την κυπριακή οικονομία, αναδεικνύοντας την ενότητα που επέδειξαν τα κόμματα. «Για μας ο τόπος είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα δύσκολα θα έρθουν σε μερικές εβδομάδες, σε περίπτωση που το κράτος δεν βρει διακρατικό δανεισμό και εάν δεν βρει κεφάλαια από την αγορά», ενω επανέλαβε ότι δεν παραγράφονται οι ευθύνες.

Η Βουλή επέδειξε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής ανακουφισμένος μετά τη έγκριση της Ολομέλειας, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δύσκολο θέμα. Ανέφερε ότι δεν ανέμενε η Βουλή να αποφάσιζε ομόφωνα και ανέμενε κάποιοι να διαφωνήσουν.

Ο Κ. Σιαρλής σημείωσε ότι με τη στάση τους οι βουλευτές απέδειξαν στις δύσκολές στιγμές ότι έβαλαν πάνω από όλα την Κύπρο και όχι το κομματικό συμφέρον. Σχολιάζοντας κατά πόσο η Κύπρος έχει γλιτώσει από το μηχανισμό στήριξης, ο κ. Σιαρλής, δήλωσε ότι «η προσπάθεια που έγινε απόψε μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε και άλλες επιλογές και έτσι θα εργαστούμε και στον χρόνο που ακολουθεί να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα να αποφύγουμε το μηχανισμό». Είπε, επίσης ότι η είσοδος στο μηχανισμό πιθανώς να οδηγεί σε μνημόνιο.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Σιαρλής, υπογράμμισε πώς «εάν οι Έλληνες πολιτικοί επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα που έδειξαν οι Κύπριοι πολιτικοί και βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, η Ελλάδα θα τα καταφέρει και δεν θα παρασύρουν την Κύπρο» .

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ